Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf kirjutas tänavu 19. märtsil kultuuriministeeriumisse ning teatas, et Poska mälestusmärgi hinnanguliseks maksumuseks on 100 000 eurot.

Ühtlasi meenutas Klandorf, et kultuuriministeerium on lubanud pool kuludest katta. „Vastavalt varasemale Eesti Vabariigi kultuuriministri Rein Langi ja Tallinna linnapea Edgar Savisaare vahelisele kokkuleppele riigi ja Tallinna linna koostöö kohta J. Poska mälestusmärgi rajamisel, oleme seisukohal, et mäletsusmärgi kukud jaotatakse võrdselt mõlema osapoole vahel,“ kirjutas ta kultuuriministeeriumi kantsler Paavo Nõgesele.

Klandorf palus, et kultuuriministeerium arvestaks seetõttu 50 000 eurose väljaminekuga 2016. aasta eelarves. Mõned päevad hiljem vastas Paavo Nõgene Klandorfile, et kultuuriministeerium arvestab sellega eelarve koostamise juures.

Kui seni oli juttu, et mälestusmärk läheb maksma 100 000 eurot, siis 20. oktoobril laekus abilinnapea Taavi Aasalt kultuuriministeeriumisse hoopis teiste numbritega kiri.

Selgub, et Tallinna kommunaalamet on sõlminud lepingu Jaan Poska mälestusmärgi tööprojekti koostamiseks ja skulptuuri valmistamiseks ning paigaldamiseks osaühinguga LÜNK Arhitektid summas 45 433,99€. Töö tähtaeg on järgmise aasta 29. jaanuar.

Samuti on linna poolt sõlmitud leping mälestusmärgi ehitusliku osa rajamiseks aktsiaseltsiga Terrat summas 123 564,24 eurot. Selle töö tähtajaks on määratud 27. november käesoleval aastal.

Kui eelmainitud summad kokku lüüa, siis kujuneb projekti kogumaksumuseks umbes 169 000 eurot ehk võrreldes algselt välja käidud summaga on tegemist ligikaudu 60 protsendilise kasvuga.

Oktoobri keskpaiga seisuga on Tallinna linnavalitsuse andmetel koostatud mälestusmärgi ning selle ümbruse tööprojekt, valmistatud J. Poska skulptuurist 2 mudelit – kipsmudel mõõtkavas 1:5 ja savimudel mõõtkavas 1:1 ning tehakse ettevalmistusi mälestusmärgi ehitusliku osa tööde alustamiseks.

Mäletsusmärgi avamine on jätkuvalt kavandatud Jaan Poska 150. sünnipäevaks 24. jaanuaril 2016.