Kui esimene PPA hange, millega politseinikele kümneks aastaks uute vormidega varustajat otsiti, kukkus liiga kõrgete hinnapakkumiste tõttu läbi ning päädis skandaaliga, kus hanke eest vastutanud PPA ametnik Ilona Laido lahti lasti, siis teisel katsel on korrigeeritud pakkumiste hinnad poole madalamad.

Hankel osalesid - nagu eelminegi kord - Rootsi emafirmaga koos rõivatööstus A La Carte Uniforms OÜ (kes töötasid ka täisteenuse hankele eelnenud arendushanke võitjana uued vormid välja) ja soomlaste tütarfirma Image Wear. Kolmanda pakkujana tegid ühispakkumise kuus Eesti ettevõtet, millest viis tekstiili- ja rõivafirmat ning üks logistikafirma. Nendeks firmadeks on ametirõivaste tootja Profline (osales ka eelmisel hankel), tuntud särgitootja Sangar, peakatete tootja Velmard, Viljandi ettevõte Galvi Linda, mis spetsialiseerub rakmetele, teibitud toodetele ja veekindlatele õmblustele, kudumitootja Norrison ning logistikafirmana üks Eesti suurimaid Via3L.

Profline'i esindaja Triin Rjabov ütles, et nende tehtud ühispakkumine ei olnud küll kõige odavam, aga osalevate firmade kvaliteet on ka eeskujulik ja paljudele juba aastaid teada. Olulise erinevusena tõi Rjabov välja ka selle, et pakkujate puhul on tegemist Eesti ettevõtetega, mis tähendaks vormide kohalikku tootmist. "Muidugi mõistan, et ainult eestimaisus ei saa nii suurel hankel olla määrav argument."

"Kuna pakkumused on just äsja avatud, siis ei ole me veel valmis detailsemalt avama hankemenetluse käiku ega saa kinnitada, kas kõik pakkujad hankes kvalifitseeruvad," ütles PPA hanke- ja lepingutalituse juhataja Kaia-Liisa Kadai.

"Esmalt hindab hankekomisjon pakkujate kvalifikatsiooni ning seejärel seda, kas pakkumused vastavad hanketingimustele sh teeme kanganäidiste kontrolli. Pakkumuste maksumused on vahemikus 8,3 - 13 miljonit eurot [PPA hindas eeldatavaks maksumuseks 8,9 miljonit eurot-toim.], kuid parima pakkumise väljaselgitamiseks ei hinda PPA ainult pakkumuse kogumaksumust, vaid ka muid lepingu täitmisega seotud kriteeriume."

Parima pakkuja selgitab välja hankekomisjon, kuhu kuuluvad PPA logistikabüroo ja siseministeeriumi varahaldusosakonna teenistujad. Hanke tehnilise kirjelduse koostamisel kasutas PPA ekspertide abi, sh Tallinna Tehnikakõrgkoolist ja MTÜ Eesti Ostu- ja Tarneahelate Juhtimise Ühingust ning neid eksperte kaasame ka pakkumuste hindamisel.