Politsei- ja piirivalveameti uue vormiriietuse hankele laekus aasta lõpus kolm pakkumust - ühispakkujana A La Carte Identity Clothing AB (Rootsi) ja A la Carte Uniforms OÜ (Eesti), Image Wear AS (Eesti) ning kuue Eesti firma ühispakkumus - viis neist on tekstiili- ja rõivafirmad ning üks logistikafirma.

Nendeks firmadeks on ametirõivaste tootja Profline (osales ka eelmisel hankel), tuntud särgitootja Sangar, peakatete tootja Velmard, Viljandi ettevõte Galvi Linda, mis spetsialiseerub rakmetele, teibitud toodetele ja veekindlatele õmblustele, kudumitootja Norrison ning logistikafirmana üks Eesti suurimaid Via3L.

PPA teatel ei kvalifitseerunud hankes ühispakkujad A La Carte Identity Clothing AB ja A la Carte Uniforms OÜ. Image Wear ASi ja kuue Eesti firma ühispakkumused vastasid vormiliselt hanke tingimustele, kuid samas esines neis väiksemaid sisulisi puuduseid.

PPA otsustas nende puuduste tõttu pakkumusi mitte tagasi lükata, vaid asus riigihanke seaduses lubatud tingimustel mõlema pakkujaga läbirääkimistesse. Mõlemad pakkujad on kinnitanud soovi hankes osaleda ning täpsustatud pakkumuste esitamise tähtaeg on 2. märtsil.

Pakkumuste maksumused olid vahemikus 8,3 - 13 miljonit eurot, kusjuures just Eesti ettevõtete ühispakkumus jäi Ärilehele teadaolevalt hinnaskaala kõrgemasse otsa. PPA hindas eeldatavaks maksumuseks 8,9 miljonit eurot.

"Parima pakkumise väljaselgitamiseks ei hinda PPA ainult pakkumuse kogumaksumust, vaid ka muid lepingu täitmisega seotud kriteeriume," kommenteeris PPA hanke- ja lepingutalituse juhataja Kaia-Liisa Kadai.

Esimene PPA vormihange, millega politseinikele kümneks aastaks uute vormidega varustajat otsiti, kukkus liiga kõrgete hinnapakkumiste tõttu läbi ning päädis skandaaliga, kus hanke eest vastutanud PPA ametnik Ilona Laido lahti lasti, siis teisel katsel on korrigeeritud pakkumiste hinnad poole madalamad.

PPA uued vormid