„Venemaa on võtnud Ukraina osas seisukoha, mis on meie jaoks täiesti vastuvõetamatu. Seega võib öelda, et G7 ning EL-i poolt Venemaale kehtestatud sanktsioonid on igati seaduslikud ja õigustatud,“ ütles Sapin neljapäeva õhtul Tallinnas toimunud pressikonverentsil.

„Praegustes oludes ei tohi kehtivaid sanktsioone mitte mingil juhul kuidagi lõdvendada,“ rõhutas Sapin. „Mis puudutab praeguseid olulisid, siis kõige olulisem on see, et Minski kokkulepped peaksid, mis paraku ei ole iseenesestmõistetav.“

Lahenduse tooks Sapini sõnul see kui Ukrainas suudetaks taastada normaalne asjade seis. „Prantsusmaa ning Saksamaa pingutavad selle nimel väga palju. (Prantsusmaa president) François Hollande ja (Saksamaa kantsler) Angela Merkel on andnud väga palju endast ja kulutanud palju aega, et leida mingi lahendus,“ kommenteeris Prantsusmaa rahandusminister. 

Sapini sõnul on kõige olulisem, et suudetaks leida rahumeelne lahendus. „Loomulikult pinged Ukrainas mõjuvad ka Venemaa majandusele väga halvasti. See mõjutab negatiivselt ka euroala. Rahumeelsed lahendused on olulised ja me peame leidma mingi tasakaalu majanduslikus mõttes,“ lisas ta. 

„Prantsusmaa ei anna kindlasti järele põhimõtetes, mis puudutab riikide territoriaalset terviklikkust ning sõltumatust, eriti mis puudutab NATO ja EL-i liikmesriike,“ kinnitas ta. 

Kreeka peab reegleid austama

Kommenteeris käimasolevaid läbirääkimisi Kreeka ning EL-i ja nii-öelda institutsioonide vahel märkis Sapin, et tuleb arvestada  sellega, et Kreekas vahetus valitsus ning asjad ei saa minna edasi samamoodi kui varem.

„Kreeka peab aga kindlasti mõistma seda, et nad on osa euroalast ja osa EL-ist, mis tähendab, et nad peavad austama reegleid, mis kehtivad meile kõigile. /…/ Sellisel juhul on meil olemas ühisosa ja me saame edasi minna, et lahendus leida,“ selgitas Sapin. 

Sapin lisas ka, et temale teadolevalt on hetkel käivad läbirääkimised Kreekaga oluliselt konstruktiivsemad kui varasematel nädalatel. „Lähinädalatel tuleb leida lahendus Kreeka jaoks, et nad viiksid ellu hädavajalikud reformid, et leida majanduses tasakaal ning maksupettuse vastu võidelda.“ 

Sapin kohtus täna ka Eesti majandusminister Maris Lauriga, kellega räägiti Euroopa majanduse olukorrast ja võimalustest majandus tugevamalt kasvama saada. „Oleme Sapiniga ühel meelel, et selleks on vaja nii Euroopa Komisjoni investeeringukava kui ka liikmesriikide tõsiseid struktuurireforme ja kokkulepitud reeglite järgimist,“ ütles Lauri ministrite ühisel pressikonverentsil.

Omavahelisel kohtumisel rääkisid ministrid veel maksudest kõrvale hoidmisest ja maksupettuste tõkestamisest, mille piiramiseks on tähtsad maksuhaldurite hea koostöö, teabevahetuse parandamine-automatiseerimine ja üldine läbipaistvuse suurendamine kogu Euroopas. Samuti oli jututeemaks Prantsusmaale oluline ELi koostöö rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamiseks.

Michel Sapin on Prantsusmaa rahanduse ja avaliku sektori raamatupidamise minister 2014. aastast. Ta on varem olnud erinevatel ministripositsioonidel, ka majandus-rahandusminister ning avaliku teenistuse ja riigireformi minister.