Prantsuse terviseminister Marisol Touraine on aastaid pidanud võitlust tubakatootjatega, et vähendada suitsetamisega seotud surmade arvu, mis Prantsusmaal küündib 73 000 juhtumini aastas.

Sel aastal kehtestatud avaliku tervise seaduse järgi on keelatud kõik tubakatooted, mis õhutavad tarbimist, andes eksitavat infot enda omaduste, tervisemõjude ja ohtude kohta. Seadus on loodud vastavalt Euroopa Liidu 2014. aasta tubakatoodete direktiivile.

Vastavalt Touraine’i tõlgendusele tuleks keelata näiteks margid Gitanes (mustlanna) ja Gauloises (gallialanna), sest need rõhutavad naiselikkust; Vogue, sest see rõhutab nooruslikkust ja seltskondlikkust, ja Lucky Strike, sest see sümboliseerib õnne ja edukust (viidates 19. sajandi USA edukatele kullakaevajatele).

Tubakafirmad on mõistagi rangelt plaani vastu. Neli suurimat tubakakompaniid - Seita, Philip Morris, British American Tobacco ja JTI - saatsid 8. juulil Prantsumaa peaministrile Manuel Vallsile mureliku kirja, milles väljendasid „olukorra tõsidust“ ning leidsid, et terviseministri seadusetõlgendus on põhjendamatult range, samuti heitsid nad Touraine’ile ette plaani üle arutlemise suletust.