Pro Kapital Grupp kavatseb rajada Riiga ligi miljard krooni maksva kaubanduskeskuse, kuhu tuleb rendipinda kaks korda enam kui Kristiine Keskuses.

“Tegu on Baltikumi kõige suurema kaubanduskeskusega, kuhu juurde võib tulla ka väike hotell,” sõnas Kristiine Keskuse juht Allan Remmelkoor. Ta rääkis, et kavandatavas multifunktsionaalses kaubanduskeskuses saab olema 60 000 ruutmeetrit väljarenditavat pinda, samas kui Kristiine Keskuses ulatub peale laiendustöid renditava pinna suurusjärk 29 000 ruutmeetrini.

Keskuse maksumuseks on arvestatud 970 miljonit krooni, samas pole veel teada, kas ehitustööd algavad juba sel või järgneval aastal.

Arco Investeeringute juhatuse esimees Kaido Saveljev märkis, et Riiga taolise kaubanduskeskuse rajamise idee on ärilisest seisukohast igati õigustatud, kuna tegu on kiiresti areneva ja ostujõulise turuga. “See on enam-vähem sama, kui Eesti turg neli aastat tagasi ning kus on oodata kiiret kasvu,” märkis ta.

võlakirjadest tuleks pool miljardit. Esimene osa Riia kaubanduskeskusesse suunatud investeeringust loodetakse saada läbi aktsiakapitali laiendamise ning võlakirjaemissiooni, mille tulemusena loodab ettevõte saada 500 miljonit krooni.

Juhul, kui Pro Kapital Grupi aktsionäride tänane erakorraline üldkoosolek kiidab heaks juhatuse ettepaneku laiendada ettevõtte aktsiakapitali 70 miljoni krooni võrra ning nõustub 417 miljoni krooni suuruse võlakirjaemissiooniga, investeerib ettevõte saadud lisavahendid Eesti, Läti ja Venemaa kinnisvaraturule. Projektide puhul on prioriteetideks Kristiine Keskuse laiendamine ning Riia kaubanduskeskuse ehitus.

“Minu hinnangul on tõenäosus, et aktsionärid otsustavad aktsiakapitali laiendada ning võlakirjaemissiooni korraldada 90 protsenti,” lausus Pro Kapital Eesti tegevdirektor Andrus Laurits. Juhul, kui aktsionäride otsus on vastupidine, ei juhtu Lauritsa sõnul ettevõtte jaoks midagi. “Kristiine laiendus on meil praegu ainus pooleliolev projekt. Kristiine laiendamine viiakse igal juhul lõpuni,” tunnistas Laurits.

Kokku läheb kaubanduskeskuse laiendamine maksma 220 miljonit krooni, millest esimene osa ehk 70 miljonit kulub uue parkimismaja ehitamiseks ning kaubanduspindade ehituse ettevalmistamiseks.

venemaa projekt ootab soodsat hetke. Venemaa projekti puhul oodatakse Lauritsa sõnul soodsaimat hetke. Kinnisvaraettevõte kavatseb investeerida Peterburis asuvasse 17. sajandist pärinevasse paleesse, mis kuulus endistel aegadel aadlikele, kirjanikele, ohvitseridele ja kaupmeestele ning on praegu ajalooministeeriumi kaitse all. Hoone suurus on 6000 ruutmeetrit ning Pro Kapital kavatseb kõik peale hoone peafassaadi ümber teha. Projekti kohaselt ehitatakse 25 luksuskorterit, mis müüakse valmides kohalikule kõrgklassile.

Tänasel Pro Kapital Grupi aktsionäride koosolekul valitakse ettevõtte nõukogusse uue liikmena Luca Antonio Milani. Pro Kapital Grupi uueks juhatuse esimeheks valiti läinud nädalal Paolo Vittorio Michelozzi.

Pro Kapital Grupi (PKG) probleemne poolaasta:

• juuli: PKG taotles kriminaalasja algatamist firma endise juhatuse liikme Ilona Saari suhtes. Saarit süüdistati ettevõtte jaoks kahjuliku tehingu korraldamises.

• juuli: Tallinna Väärtpaberibörs (TVB) alustas Pro Kapital Grupi tegevuse uurimist, kahtlustades keelatuid ettevõttesiseseid tehinguid.

• 19. juuli: TVB peatas Pro Kapital Grupi aktsiaga kauplemise Tallinna börsil

• juuli lõpp: Ernesto Preatoni investeerimisfirma Baltic Investments sattus maksupolitsei uurimise alla

• juuli: börsi noteerimiskomisjoni otsuse kohaselt oli PKG oma käitumisega oluliselt ja korduvalt rikkunud börsi nõudeid

• 28. august: börs otsustas PKG noteerimise Tallinna börsil lõpetada. Ettevõte vaidlustas otsuse

• september: väärtpaberiinspektsioon koostas PKG suhtes haldusõigusrikkumiste protokolli, kuna ettevõte ei esitanud inspektsioonile nõutud ajaks kõiki soovitud dokumente

• 4. oktoober: börsi vahekohtu nõukogu otsustas jätta Pro Kapitali taotluse taastada ettevõtte aktsiatega kauplemine vahekohtumenetluse ajaks rahuldamata

allikas: EPL