Itaallasest kinnisvaraärimehele Ernesto Preatonile kuuluv AS Pro Kapital plaanib rajada Tallinna poole miljardi kroonise ärikompleksi.

AS Pro Kapital direktor Andrus Laurits ütles, et ettevõte soovib rajada Rotermanni kvartalisse kolmest kuni kuuest hoonest koosneva ärikompleksi, kuid linna poolt korraldatud sadama-ala müügi venimine ei anna selleks võimalust.

“Meie oleme valmis kompleksi rajama, olemas on ka esialgne nägemus idee tasandil sellest, milline kompleks välja hakkab nägema, kuid linn seab selleks piirangud,” sõnas Laurits.

VIRUST SADAMANI JALAKÄIJATE TSOON. Lauritsa sõnul sõltub uue ärikvartali rajamine suuresti sellest, kuidas admiraliteedi basseini kõrval asuva maa müük kulgeb ning kelle kätte maa tulevikus läheb. Eelkõige on see oluline klientide liikumissuuna tõttu, kuna linn soovib rajada Viru hotellist kuni sadamani läbi Rotermanni kvartali kulgeva jalakäijate tsooni.

Kokku on Pro Kapitalil Rotermanni kvartalis viis kinnistut kogupinnaga 17 000 ruutmeetrit. Seda, kui suure hinnaga ja millal ettevõte krundid soetas, ei osanud Laurits öelda.

Kinnisvarafirma soovib kvartalisse ehitada ärikompleksi, kuhu kuuluvad ka parkimismaja, büroo- ja korteripinnad, aga ka meelelahutuskohad.

Lauritsa sõnul Pro Kapital ise ärikompleksis tõenäoliselt opereerima ei hakka. Praegu seisavad ettevõtte kinnistud Rotermanni kvartalis tühjalt, osadel kinnistutel asuvad ka räämas hooned.

Projekti käivitudes kavatseb Pro Kapital seda rahastada osaliselt omavahenditest ning osaliselt laenuraha eest. Ettevõttele on ärikompleksi rajamine teine kavandatav suurprojekt - endise Tallinna lihakombinaadi territooriumile ehitab Pro Kapital 400 miljonit krooni maksva kaubanduskeskuse.

KVARTAL SANEERIMISELE. Arhitektuuribüroo Alver & Trummal Arhitektid on praeguseks Rotermanni kvartali kohta koostanud saneerimisskeemi, mille alusel pannakse paika nimetatud kvartali detailplaneeringute lähteülesanded, ütles Tallinna linnavalitsuse säästva arengu ja planeerimise ameti juhataja Toomas Tauts.

Saneerimisskeem annab ülevaate sellest, kus linn soovib nimetatud alal näha näiteks haljastust, parkimist ning ehitust.

Saneerimisskeemi üks koostaja arhitekt Andres Alver märkis, et Rotermanni kvartal on suures osas eravalduses, kuid selle keskelt jookseb läbi väike riba linna maad, mis ulatub põhimõtteliselt Viru hotellist sadamani.

Alveri sõnul soovib linn sellele ribale rajada jalakäijate tee ning seetõttu pole sinna erakruntide omanikel lubatud ehitada ega autoteid rajada.

Erakruntidele on aga lubatud sajaprotsendiliselt täisehitamise võimalus, seda tehes peab järgima siiski linna ettekirjutisi.

“Kuna Rotermanni kvartalis on palju muinsuskaitseobjekte, siis pidi selgelt määratlema, mida tohib teha ja mida ei tohi teha,” tutvustas Alver skeemi sisu.

“Näiteks on piirangud ehitatavate hoonete kõrguse osas, samuti ei tohi muinsuskaitse all olevatele objektidele ehitada hooneid lähemale kui neli meetrit,” lisas ta.