Kristiine Keskus üllatab kliente avarusega

kristjan@epl.ee

Mais valmib Tallinnas Endla tänaval Kristiine Keskuse avar ja moodne hiigelkaubamaja.

Kristiine Keskuse direktor Allan Remmelkoor ütles, et konkurentide ees annab uuele ostukeskusele eelise hea arhitektuuriline lahendus ning hoolega valitud rentnikud. ”Nii suure projekti puhul ei ole otstarbekas lasta majja äri ajama selliseid firmasid, kes võivad juba aasta pärast turult kaduda,” märkis ta. Püüdsime vältida Tallinna suurpoodide tavalist joont, mille järgi on kõik kaubanduspinnad ühetaolised igavad klaaskapid, lisas Remmelkoor. Kristiine Keskuse kahte korrust ühendab kumera klaaskatusega kaetud ning teisel korrusel käsipuudega piiratud õhuruum, mis lisab hoonele avarust ja loomulikku valgust. Remmelkoori hinnangul võib Kristiine Keskust võrrelda äritänavaga, mille äärde jäävad poed ning millel on oma kindel keskpunkt. Läbi kahe korruse ulatuv avar ruum peakski saama ostukeskuse südameks.

Teisele korrusele pääseb mööda treppi, lifti või eskalaatoriga. Kogu kaubanduskeskusesse tuleb sundventilatsioon, suurt maja hakatakse kütma sooja õhuga. Endla tänava poolset sissekäiku piiravad mõlemalt poolt kolm sammast, väljast on maja roheline. Keskuse siseviimistlus tehakse soojades toonides, mõnes kohas kasutatakse puitu.

Põhiline klientide vool keskusesse on planeeritud läbi autoparkla, ütles Remmelkoor. Endla tänava poolne uks on mõeldud põhiliselt jalakäijatele ning ühistranspordi kasutajatele.

Kahekordne parkimismaja peaks mahutama umbes 500 autot. Parkimismajja pääseb autojuht läbi Tulika tänava. Välja saab kas sama teed pidi või Endla tänavalt Statoili bensiinijaama kõrvalt. Ligipääsu keskusele halvendab lähedalasuv liiklussõlm, kus ristuvad Tulika, Endla ja Sõle tänavad ning Sõpruse puiestee. Linna poolt tulles peaks ostja praegu tegema pika ringi läbi Sõpruse puiestee ja Koskla tänava, et Tulika tänavale parkimismaja sissepääsuni jõuda.

Lähitulevikus korraldatakse liiklus nii, et Tulika tänava ostukeskusesse pääseb linna poolt tulles otse Endla tänavalt, ütles Remmelkoor.

Parkimismajast esimesel korrusel väljudes jääb vasakule hüpermarket ning paremale omaette väiksemad kauplused ja teeninduspinnad. Esimesel korrusel müüakse väiksemaid asju, nagu suveniire, plaate ja parfümeeriat. Samasse tulevad ka toitlustusruumid. Toitlustamist korraldab Compassi söögikohtade ketti esindav SSB Restaurants. Söögikohad paiknevad keskuse Endla tänava poolses servas klaasseinte ääres. Teenindajatest tulevad esimesele korrusele näiteks Ühispanga harukontor, optika ja lillemüüjad.

Remmelkoori väitel on kaupade hinnad Kristiine hüpermarketis märgatavalt odavamad kui konkurentidel linnaservades. Klientide teenindamiseks on 24 kassat, kokku hakkab hiigelpood kauplema 30 000 tootega, millest kolmandik on toidukaubad.

Teisel korrusel paiknevad suuremad kauplused. Kolm suuremat äri on 600-ruutmeetristel pindadel asuvad rõiva-, jalatsi- ja elektroonikapoed.

Kristiine Keskuse konkurentideks peab Remmelkoor Maksimarketit ja Selverit.

Praeguseks on keskuse pindadest välja renditud ligi 90 protsenti. Ruutmeetri rendis on umbes 400 krooni kuus, üksikud eriti atraktiivsed pinnad maksavad kuni 500 krooni ruutmeetrilt kuus. Kallimad kaubandusruumid asuvad esimesel korrusel. Kristiine Keskuses on kaubanduspinda kokku 15 000 ruutmeetrit, parkimismaja üldpind on 14 000 ruutmeetrit.

Hoone ehitusmaksumus on 300 miljonit krooni.

Projekti arendab Itaalia investori Ernesto Preatoni kinnisvaraarendusfirma Pro Kapital. Hoone peatöövõtja on Merko Ehitus.