Tallinna allilmas probleeme tekitava Aivar Osa petuskeemi juured ulatuvad 1998. aasta lõpukuudesse, mil Aivar ja tema onupoeg Tõnu Osa üritasid leida kaheksat miljonit krooni, et osta Balti jaama turg.

Ligi neli miljonit nõustus Tõnu Osale laenama üks erainvestor, keda politsei seostab "dofikatega" - üheks Tallinna allilma juhtimiskeskuseks peetava Vene Kultuurikeskuse, kunagise nimega Dom Ofitserov Flota, tegelastega.

Tundmatuks jääda soovinud rahastaja seesuguse väitega ei nõustu. "See on küll au, kuid mul ei ole dofikatega vähimatki seost," pareerib ta.

Investor andis Tõnu Osale soovitava summa sularahas. Vastutasuks lubanud Osa anda investorile 50 protsenti Balti jaama turgu haldava firma aktsiatest.

Kuigi raha saamisest on möödunud aasta ja kõik suuliselt kokkulepitud tähtajad ületatud, pole investor saanud ei aktsiaid ega ka raha tagasi.

Pea sama suurt summat ootab ka aktsiaid müünud Märt Vooglaid. Nimelt ostsid onupojad Osad Vooglaiult 50 protsenti turuaktsiatest võlgu, lubades raha tasuda hiljemalt möödunud aasta märtsiks.

"Laenasin Aivar Osale aktsiate ostuks 3,3 miljonit," lausub Vooglaid. "Et ta seda tähtajaks ei tagastanud, andsin Aivari möödunud aasta septembris kohtusse. Arutamisele peaks asi tulema aprillis."

Mängu tulevad tuntud ülevõtjad

Ligi neli miljonit krooni üle andnud investor on oma raha saamiseks pöördunud kohtu poole. Kannatanute imestus oli suur, kui Osasid saabusid eelprotsessile esindama mitmete Tallinna firmade ülevõtmisskeemide väljamõtlemisega tuntuks saanud Tõnu Tuulas ja Tiit Vajak. Ka nüüd on tandem suutnud pettuse varjamiseks välja mõelda ülisegase offshorefirmade skeemi.

Selle järgi kinnitavad onupojad Osad nagu ühest suust, et kõik Balti jaama turu müügiga seotud tehingud olid rahatud ja nemad ei ole turu praegused omanikud. Samuti väitsid Osad eelprotsessil, et oleks nemad raha saanud, oleks nad midagi ka ostnud.

Osade esindaja Tõnu Tuulase sõnul kuuluvat turg hoopis OÜ-le Pasiphae, mille omanik on offshore-firma Take Care of Investements Ltd., mida volikirja alusel esindab... Tõnu Tuulas!

Vooglaiu hagi tagamiseks on kohus arestinud kogu Aivar Osa vara.

Erainvestori kohtuasi on segasem. Ta üritas Tõnu Osale pankrotti välja kuulutada, kuid et nõbud peitsid end rahatu tehingu taha, protsess rauges. Mais tuleb Tallinna linnakohtus arutlusele vaidlus selle üle, kas tegemist oli rahatu või rahalise hagiga.

EE-le öeldi, et Pasiphae kannab pidevalt üle raha Hea Investeeringu ASile, mille omanikeks on nõbud Osad.

"Meil on Hea Investeeringu ASiga leping ja ma tõesti tasun neile arveid," sõnab Tõnu Tuulas, keeldudes lepingu sisu avaldamast.

Allilmas vastasseis

Politseinike andmetel on Osade osav pettus tekitanud Tallinna allilmas parasjagu paksu verd. Räägitakse lausa tõsisematest vastasseisudest.

"Ma ei ütleks, et asi on nii hull," räägib investor. "Minu kontorisse on tõesti tulnud nii mõnigi tuntud allilmategelane ja teatanud, et ärgu ma muretsegu, küll Osa maksab raha tagasi."

Peale selle on Osa käinud paaril korral temaga kohtumas, koos Hubert Hirvega, kes targu autos istunud. Hubert Hirv, Tallinnas tuntud hüüdnime "Pert" all, on tihedalt seotud nii Eesti kui ka Soome kuritegeliku maailmaga. Tema vastu tunnevad huvi nii Eesti kui ka Soome politseistruktuurid.

"Mulle tundub, et Osa maksab Hirvega seotud grupile, et teda elus hoitaks," lisab Vooglaid. "Mulle isiklikult on soovitatud võtta Osa vastu esitatud hagi tagasi, kui tahan elus püsida. See informatsioon on edastatud ka kriminaalpolitseile."

"Minu arvates on seda lugu liiga vara kommenteerida," teatab Tõnu Osa.


Nõbude pahateod

Aivar Osa

Kaitsepolitsei on kohtusse saatnud kriminaalasja, milles Aivarit süüdistatakse ühelt Viimsi maaomanikult raha ja maa riisumises.

Kaitsepolitsei uurib:

1. Aivar Osale kuulunud firma M-Ekspert ASi salakaubavedu, mis seisneb selles, et firma tõi riigimakse tasumata Rootsist majadetaile. Neist ehitati ka näiteks president Lennart Meri maja.

2. Aivari poolt salakaubana maale toodud sõiduautosid. Neist ühe on politsei võtnud oma valdusse, üks on Aivar Osa käsutuses, ülejäänud on ta maha müünud.

3. Aivari poolt majanduslike huvide deklaratsioonis valeandmete esitamist.

Tõnu Osa

1997. aastal lõpetas Saare uurimisbüroo segastel asjaoludel kriminaalasja, mille eeluurimisel oli tuvastatud, et Tõnu Osa esitas käibemaksu tagasisaamiseks olematute firmadega ostutehinguid kinnitavaid dokumente.

Meelis HIIOB