Kommenteerides niinimetatud Panama dokumente ütles Vējonis ajakirjale Ir, et on halb, kui püütakse makse optimeerida, kuid eelkõige tuleb iseendale otsa vaadata, vahendab Läti Delfi.

„Me optimeerime pidevalt makse, varimajandus moodustab meil kuni 24 protsenti sisemajanduse kogutoodangust ning pool sellest on lisaväärtusmaksu optimeerimine ja veel pool ümbrikupalgad. Kui võtta kogu rahamass, mida maksudena ei maksta, selgub, et probleem on meie oma maal palju laialdasem kui Panamas. Me oleme Balti riikide hulgas maksude maksmata jätmise osas liidrid,“ ütles Vējonis.

„Mul on häbi, et Eesti eelarve on suurem kui kümme miljardit, aga meie kui suurema riigi ja suurema majanduse oma on üle seitsme miljardi,“ ütles Läti president, vihjates sellele, et suur osa eelvarvetulust jääb Läti riigil saamata. Tegelikkuses on Eesti eelarve maht 8,9 miljardit eurot.

Vējonis rõhutas, et maksude maksmine on riigi ellujäämise küsimus. „Kui me tahame julgeolekut, meditsiini, haridust, on selleks vaja maksuraha. Iga kodanik, iga töötaja, iga firma peab eelkõige maksma makse. Kui te töötate Lätis, tuleb maksta makse,“ kuulutas Vējonis.