Põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametilt (PRIA) toetuse välja petnud ja seda nüüd intressidega tagasi maksva ettevõtte Eesti Eine juht Indrek Kirss end süüdi ei tunne. „Võtan seda kui pangalaenu tagasimakset, aga enam kunagi ma riigilt abi ei küsi. See on esimene ja viimane kord!” ei hoia Kirss end tagasi. „Kui Eesti põhiseaduse järgi võib ühe asja eest karistada ühe korra, siis Eesti Eine on saanud ühe asja eest kolm litakat järjest! Teate, ma olen nii pettunud, solvunud lausa!” räägib firmajuht emotsionaalselt, tunnistades, et milleski ehk ollakse süüdi, aga karistus on kindlasti liiga karm.

Prokuratuur lõpetas kolm aastat kestnud kriminaalmenetluse osalt oportuniteediga, millega määras haiglate ja koolide toitlustamisega tegelevale AS-ile Eesti Eine 50 000 euro suuruse rahatrahvi. PRIA nõuab omakorda, et selle aasta oktoobrikuu lõpuks olgu väljapetetud 270 000-eurone toetus koos intressidega tagasi makstud. Oportuniteet on Eesti Eine sugusele ettevõttele vägagi vajalik lahendus. Kui ettevõtet oleks karistatud kriminaalkorras, ei tohiks firma enam riigihangetel osaleda. Eesti suurhaiglad valivad toitlustajat aga just riigihankega ja haiglatele teenuse osutamine moodustab firma teenistusest lõviosa.

Eile toimus ka firma omaniku ja juhi Indrek Kirsi kohtuistung, sest uurimise teine pool puudutas toetuspettuse tegijat kui füüsilist isikut. Prokuratuuriga sõlmitud kokkuleppemenetluse korras mõisteti Kirsile kümnekuuline tingimisi vanglakaristus üheaastase katseajaga. Karistusseadustik lubaks sellise teo eest määrata kuni viieaastase vanglakaristuse.