Toiduained jagatakse heategevusorganisatsioonide vahendusel puudustkannatavatele inimestele, selgitas PRIA.

Riigihanke korras otsib PRIA ettevõtteid, kes pakuks müügiks 185 tonni makarone ja 94 tonni nisujahu, pakkumismenetluse teel soovib PRIA leida 81 tonni manna ja 19 tonni teraviljahelveste pakkujat.


“Toiduabi on üks Euroopa Liidu turukorralduslik meede, mille eesmärk on toetada ELis puudustkannatavaid inimesi,” selgitas PRIA sekkumise, eraladustamise ja kvoodi büroo juhataja Lily Hantson, kelle sõnul on sellist skeemi teistes liikmesriikides rakendatud juba aastaid.

Eesti osalemise toiduabi skeemis otsustab põllumajandusministeerium. Esmakordselt rakendati toiduabi meedet Eestis möödunud aastal ning esimene taoline abi jõudis Eesti puudustkannatavate inimesteni tänavu suvel, mil heategevusorganisatsioonid jagasid abivajajatele 505 tonni makarone.

Kuna skeemi üks eesmärke on ka EL sekkumisvarudesse turu reguleerimiseks ostetud varude vähendamine, tasuti toona toiduainete valmistajale teraviljas. “Tänavu ELi sekkumisvarudes teravilja ei ole, kuid Euroopa Komisjon (EK) otsustas skeemi ikkagi rakendada ning eraldas selle jaoks liikmesriikidele raha,” selgitas Hantson toiduabi skeemi põhimõtet.

“Selle, kes täpselt on puudustkannatavad isikud, selgitavad välja juba heategevusorganisatsioonid, kes valmistoodangu ka abivajajateni toimetavad,” selgitas Hantson. Ka selle arvestuse, kui palju mingeid toiduaineid toiduabi korras Eestis vaja jagada oleks, on Hantsoni sõnul välja selgitanud heategevusorganisatsioonid. Oma soovid toiduabi saamiseks on PRIAle esitanud Eesti Punane Rist, SA Dharma Heategevuskeskus, Rapla Vabakogudus. PRIA ülesanneteks on leida toiduainete pakkujad, leppida kokku tarnekohad ning kontrollida, et kogu tegevus vastaks EK poolt sätestatud tingimustele.

“Nüüd saavadki tööstused, ettevõtjad ja müüjad esitada meile pakkumised, millise kilo hinnaga nad on nõus neid koguseid müüma” selgitas Hantson skeemi ülesehitust.

“Seejärel saame sõlmida lepingu EK poolt Eestile eraldatud eelarve ulatuses,” ütles Hantson ning lisas, et toiduabi programmi rakendamiseks on Eestile eraldatud 3,01 miljonit krooni.