Programm „Ettevõtlikkus kooli” sai alguse aasta tagasi. Õhinapõhise algatuse kutsusid ellu Eesti Teenusmajanduse Koda, Eesti Tööandjate Keskliit, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, SA KredEx, StartUp Estonia ja SA Tuleviku Kool.

„Ettevõtlikkus kooli” on suunatud põhikoolide lõpetajatele, gümnasistidele ja kutseõppuritele. Koolides käivad rääkimas erinevad edukad ettevõtjad ja tippjuhid, et jagada oma kogemusi ning inspireerida noori ettevõtlikult mõtlema.

Eesti Tööandjate Keskliidu juhataja Toomas Tamsare sõnul vajab Eesti ettevõtlikke inimesi ja parim võimalus noortesse sellist suhtumist süstida on isikliku loo rääkimine, seejuures kartmata tunnistada ka raskusi ja eksimusi.

„Kogenud ettevõtjate isiklik praktiline kogemus erinevatest situatsioonidest ja tegevusvaldkondadest on väga väärtuslik. Selle jagamine laia ringi noortega mõjub loodetavasti inspireerivalt nii õpilastele kui ka ettevõtjaile endile. Ja kuigi kõigist ei saa ettevõtjaid – ja ei peagi saama -, siis ettevõtlik ellusuhtumine tuleb kasuks kogu elu jooksul,“ ütleb Tamsar.

Koduküla kohvik ja maailmavallutus

Ettevõtlusnädala teisipäeval räägib Põlvamaa Gümnaasiumis oma lugu start-up ettevõtja, Funderbeami asutaja ja tegevjuht Kaidi Ruusalepp.

Kui küsida noortelt, mis nad pärast kooli teevad, siis “Ma hakkan ettevõtjaks” ei ole just kõige sagedamini kuuldav vastus. Samas on ettevõtja tee üks põnevamaid ja riigi majanduse seisukohast pehmelt öeldes hädavajalik. Seega see vähene, mida meie - ettevõtjad - teha saame, on innustada. Ma olen ise Põlvast pärit ja muidugi ma valin oma kodukooli, kus lugu rääkida. Sest ei ole vahet, kust sa pärit oled - elus on kõik võimalik!” selgitab Kaidi Ruusalepp ning lisab, et kui talle oleks oleks kooli ajal antud võimalus kuulata lihast ja luust ettevõtjat, siis see oleks paljud hirmud varem maha võtnud ja näidanud ettevõtlust kui võimalust, mitte kui suurt riski.

„Alati ei pea ettevõte vallutama maailma, koduküla kohvik on samaväärne ettevõtlikkuse mõistes. Peaasi, et noored julgeks proovida ja et nad annaksid endale võimaluse,” on Ruusalepp veendunud.

Jumalale meelepärane tegevus

Tarkvara ja ärikonsultatsioonide firma Nortal juht Priit Alamäe on rõõmuga valmis nii õpilastega kohtuma kui ka selle vajalikkust põhjendama: „Osalen selles initsiatiivis, sest tegemist on selgelt jumalale meelepärase tegevusega. Ettevõtlikkust ei ole võimalik õpetada ega kasvatada, seda saab ainult inspireerida. Tegutsevate ettevõtjate noortele näitamine võiks olla üks osa sellest inspiratsioonist.”

Kunda Ühisgümnaasiumi huvijuhi Katre Saare sõnul on õpilastele kohalike ettevõtjatega kohtumine huvitav ja kasulik, sest ettevõtjad saavad oma kogemuse jagamisega anda koolis õpetatavale lisamõõtme ja luua uusi seoseid.

“Eriti hea meel on, kui õpilastega tuleb kohtuma kohaliku ettevõtte juht. See kannab ühtlasi sõnumit, et noored on alati tagasi oodatud, ennast teostada saab väga hästi ka Virumaal, mitte ainult Tallinnas või maailma metropolides,” ütleb Saar. Kunda Ühisgümnaasiumis kohtub õpilastega Estonian Celli juhatuse liige Siiri Lahe.