Itaalia, Hispaania, Prantsusmaa ja mitme teise üliturvaliseks peetud riigi võlakirjad kaotavad viimasel ajal järjest enam investorite usaldust, näiteks kärises nende võlakirjade tootluse vahe võrreldes Saksamaa väärtpaberitega möödunud nädalal euro ajaloo suurimaks, kirjutab Äripäev.

Meie kohalikes II samba fondides olevatest riigivõlakirjadest ulatub mitme tootlus üle riigi jätkusuutmatusele viitava 7% piiri või on selle lähedal. Samas pole olukorrale ka head lahendust, kuna ainult kõige kindlamate valikutega piirdudes poleks võimalik tootlustega edukalt teistega konkureerida.

“Tagantjärele tarkus on täppisteadus. Arvan, et need, kes investeerisid, poleks investeerinud ei Leetu ega Itaaliasse, kui oleks ette näinud praegusi riske, mis on liiga suured,” kommenteeris majandusekspert Heido Vitsur seda, et suuremate pensionifondide riigivõlakirjainvesteeringutest on esimese viie hulgas Itaalia ja Leedu.

Vitsur on siiski arvamusel, et katastroofi ei tule. Itaalia täielik ebaõnnestumine ei tule tema sõnul Euroopas ja maailmas kõne alla tema suuruse tõttu. Leedu seevastu on nii väike, et teda suudetaks vajadusel päästa. “Mind lihtsalt hämmastas selline valik,” märkis Vitsur.