Raamatu "Riigi ettevõtted - kasv ja häving" autori Kuisma sõnul on just riigifirmad olnud Soomes innovatsiooni ja uute tegevusalade eestvedajad.

Esimene Soome riigiettevõte oli börsil noteeritud metsatööstus Gutzeit, mille Soome riik ostis Norra omanikelt, et see ei langeks sakslaste kätte. Hiljem ühendati Gutzeit Enso -nimelise ettevõttega ning nüüd on sellest pärast Rootsi Storaga liitmist saanud üleilmne metsandusgigant Stora Enso.

Gutzeiti riigile ostmise otsuse tegid Kuisma sõnul mitte vasakpoolsed, keda riigistamisega üldiselt seostatakse, vaid paremparteid, kelle parlamendisaadikute seas oli ka äri- ja pangandustegelasi.

Samuti arendas Soome riik Kuisma sõnul omanikuna metalli- ja kaevandusala tööstusettevõtet Outokumpu, kui eraomanikel selleks julgust nappis. Ka tuntud kütusefirma Neste loodi riigi otsusega, ehkki tühjalt kohalt naftarafineerimistehase asutamine Soome oli Kuisma hinnangul omal ajal täiesti hull idee. Nüüd on Neste üks Soome edulugu.

Soome riigile kuulub 25,1% Stora Ensost, 50,1% Nestest ja 26,19% Outokumpust, lisaks 50,76% Neste kemikaalidivisjoni ja Imatran Voima ühendamisel sündinud energeetikafirmast Fortum. Kõik ettevõtted on noteeritud ka Helsingi börsil.

"Neste ja Outokumpu on näited sellest, et turu loomuliku arengu vastaselt on kiirendatud tööstuse arengut," rääkis Kuisma.

"Soome oleks tühermaa vaid ühe paberitehase ja kahe saekaatriga, kui oleks kogu aeg elatud vaid selle mõttega, et küll turg asjad korras hoiab," ütles Kuisma Soome televisioonile antud intervjuus.