Estonian Airi endise Boeingu-kapteni ja lennuametniku August Kaasiku prognoosi järgi langes lennufirma tänavu augustis ohutsooni. Nimelt vähenes ettevõtte omakapital Kaasiku väitel augusti alguseks 19,6 miljoni euroni, mis moodustas 48 protsenti aktsiakapitali mahust. Aasta lõpuks võib Estonian Airi omakapital väheneda ligi 10 miljoni euroni, mis moodustaks kõigest 24 protsenti aktsiakapitali mahust.

Kui aktsiaseltsi netovara on vähem kui pool aktsiakapitalist, peab juhatus – Tero Taskila – kokku kutsuma erakorralise üldkoosoleku, mida kehastab majandusminister Juhan Parts.

Ettevõtte korrastamiseks tuleb kapitali suurendada, selts ümber kujundada või algatada pankrot.

Katuselt alla hüpanud

„Ettevõtte juhtimine näib praegu olevat rajatud kulutamisele,” selgitas Kaasik. „Estonian Airi võib võrrelda inimesega, kes on katuselt alla hüpanud: tagajärgede prognoosimisel ei saa palju mööda panna.”

LHV Panga endine investeerimisjuht Erki Kert nimetas Kaasiku prognoosi realistlikuks. „Teise poolaasta kahjumiks on prognoositud 12,1 miljonit eurot, mis on kerge paranemine võrreldes esimese poolaasta arvuga ning seega kooskõlas juhatuse kommentaaridega, kes plaanib ettevõtte kasumisse viia 2013. aasta lõpuks,” selgitas Kert.

Estonian Airi endise presidendi Erki Urva hinnangul näitab Kaasiku prognoos ettevõtte seisu mõnevõrra paremana. „Poolaasta aruandes on nende aktsiakapitaliks märgitud 56 miljonit eurot, mitte 40,88, nagu järeldab Kaasik. 30. juuni seisuga oli omakapitaliks 21,9 miljonit eurot, mis teeb 39,1% (Kaasiku prognoosi järgi 53,4% – toim) aktsiakapitalist ehk allpool äriseadustikus nõutut,” ütles Urva.
KommentaarIlona Eskelinen
Estonian Airi PR-direktor

Estonian Air ei kommenteeri spekulatsioone, vaid faktilisi majandustulemusi. Kommentaari allolevale prognoosile tuleks küsida selle autorilt, meie majas selliseid arve pole.

Lisaks soovime rõhutada, et EPL-is avaldatud alusetud spekulatsioonid Estonian Airi kohta avaldavad otsest negatiivset mõju meie igapäevategevusele.

--------------------------------

Lennuameti täpsustus

Tänases Eesti Päevalehes ilmunud artikliga „Prognoos: Estonian Airi aastakahjum tuleb 27 miljonit“ ei ole tegemist Lennuameti ametliku seisukohaga. Artikkel kajastab Lennuameti töötaja isiklikke vaateid ja hinnanguid, mille avaldamiseks Lennuamet ei ole andnud nõusolekut

Lennuamet on alati pidanud äärmiselt oluliseks teabe asjakohast käsitlemist ja püüdleb selle poole ka edaspidi. Selleks oleme seni teinud ja teeme ka edaspidi kõik endast oleneva, et meile teatavakssaanud infot kasutataks ainult tööga otseselt seotud eesmärkidel ning teabe levitamisega ei kahjustataks põhjendamatult mitte kellegi huve.

Vabandame avalikkuse ning asjassepuutuvate osapoolte ees juhtunu pärast!

Koit Kaskel, Lennuameti Peadirektor