Vähem kui viiendikul vastajatest oli ettevõttes kirjalikus vormis kinnitatud tarkvarahalduse protseduurireeglid ning 30% ettevõtetest oli tarkvara protseduurireeglite kontrollimiseks määratud vastutav isik, teatas Eesti äritarkvara liit (EÄL).

Juba teist aastat liidu poolt läbib viidud projekteerimistarkvara legaalse kasutamise uuringus osales 794 ettevõtet, kelle põhitegevusalaks on märgitud ehituslik projekteerimine. Käesoleval aastal uuriti eelkõige neid ettevõtteid, kes eelmise aasta küsimustikule ei reageerinud.

„Ehitusliku projekteerimisega tegelevate ettevõtjate väidete kohaselt kasutab suur osa valdkonna ettevõtteid litsentseerimata projekteerimistarkvara,“ lausus EÄL-i tegevjuht Martin Hiir.

„Taoline käitumine võimaldab läbi madalamate kulude pakkuda teenust ebaseaduslikel tingimustel ülejäänutest soodsamalt, ohustades seega tervet konkurentsi turul.“

Hiire sõnul valitseb puudulik teadlikkus kogu tarbijaskonna hulgas ning tihti ei saa inimesed aru, et piraattarkvara kasutamine on tõepoolest ebaseaduslik.

„Eelkõige peab ettevõtte juhtkond endale aru andma, et nad vastutavad kogu ettevõtte omanduses oleva arvutipargi eest. Isegi kui mõni töötaja kasutab oma tööarvutit ja on laadinud sinna omal valikul ebaseaduslikke programme, siis vastutajaks on ikkagi tööandja. Seetõttu on oluline kehtestada kindlad reeglid ettevõtte töövahendite kasutamiseks ja viia läbi regulaarseid auditeid.“