Oil Tech esitas keskkonnainvesteeringute keskusele (KIK) rahataotluse, et arendada ja ehitada välja seade, millega saaks raskekütteõli jäätmetest toota toorbensiini ja -diislikütust.

Taotlust ei rahuldatud. Oil Techi mitterahuldatud taotluse vastu hakkasid huvi tundma keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo ja riigiprokuratuur. Kriminaalmenetlust alustati 2014. aasta aprillis.

Osaühingut Oil Tech ja selle juhatuse liiget, kütuseärimees Lembit Eespäeva, KIK-ile rahataotlust koostanud ettevõtjaid Vambola Kolbakovi ja taotluse Eespäevalt saadud andmetega koostanud, täitnud ja KIK-ile edastanud Kristina Tautsi - teda tänasel istungil ei viibinud -, samuti Oil Techi väikeosanikku Yuriy Golubyevi kahtlustatakse soodustuskelmuse katses.

Eespäeva kaitsja Jüri Leppiku sõnul ei ole rõhk raha väljapetmise katsel, vaid sellel, kuidas Oil Tech kavatses tootmist arendada. "Küsimus on, milline tootmine pidanuks välja nägema. See, et seal hinnapakkumised tehti ja võeti – sellega võib prokurör hätta jääda," ütles Leppik Äripäevale.

Riigiprokurör Piret Paukštyse sõnul oli riigi toetuse mõte, et ettevõttel oleks võimalik oma tootmises tekkinud jäätmed uuesti kasutusele võtta. Firma pidi seega näitama, et neil on tootmine, mille käigus tekivad jäätmed. "Kuna neil süüdistuse põhjal tootmisprotsessi ja jäätmeid ei olnud, siis nad esitasid võltsitud lepinguid," selgitas Paukštys.

Kristina Tautsi kaitsja, vandeadvokaat Margus Mugu ütles Äripäevale, et tema hinnangul on kuriteo toimumine tõendamata. "Lihtsalt tehti taotlus, mida ei saanud rahuldada. Sisuliselt on prokuratuur asunud seisukohale, et kui taotlus jääb puuduste tõttu rahuldamata, siis oleks nagu alati tegemist soodustuskelmuse katsega," rääkis Mugu.

Eesti üks suuremaid kütuse hulgimüüjaid Jetoil kuulub JetCapitalile. Oil Tech kuulub omakorda JetCapitalile.