Ärileht võttis ette kõik Eestis korraldatud jäätmevedude konkursside tulemused ja pilt osutus üsna must-valgeks – Veolia Keskkonnateenustele ja Ragn-Sellsile leidub konkurentsi veel vaid Ida-Virumaal Nikolai Ossipenkoga seotud firmade ja Adelan Prügivedude näol ning Tallinnas ja selle lähiümbruses, kus tegutsevad samuti Adelan ja veel paar firmat. Kui veel mõni aasta tagasi tegutsesid väiksemad vedajad veel ka näiteks Tartus ja Pärnus, siis viimased hanked on ka sealse prügimajanduse kahe suure rüppe toonud. Veolia on omavalitsuste arvult omakorda Ragn-Sellsist tublisti ette rebinud, ent Ragn-Sellsile kuuluvad Tallinnas näiteks suured Lasnamäe piirkonnad, Pärnu, Sillamäe ja Haapsalu.

Samuti kaasneb jäätmetest kütuste tootmisega prügimajanduse pea peale pöördumine. Esiteks võib nüüd suuresti mahavisatuks lugeda europrügilatele tehtud investeeringuid – raha on sinna miljardites kroonides pannud nii riik euroabi kaudu kui ka eraettevõtjad. Ladestamisele läheb teatud osa prügist ka tulevikus, sest ka jäätmetehas tekitab jääke ja jäätmeid, ent kogused ei ole võrreldavad sellega, mida prügilaid kavandades planeeriti.

Teine, keskkonnale mitte nii hea muutus võib puudutada niigi takerdunud jäätmete taaskasutust ja sorteerimist. Küllap mäletab igaüks mõne aasta taguseid kampaaniaid, kus manitseti tõstma biojäätmed ühte, plast ja pakendid teise ning mis üle jääb, kolmandasse kotikesse. Ka võib igaüks, kes just pakendikonteineri kõrval ei ela, seda kinnitada, et inimlik laiskus on kotikeste süsteemi taas asendunud prügipangega, kuhu rändab kõik, mis jäätmevedaja ära veab.

Loe täispikka lugu ja teisi artikleid juuni Ärilehest. Ärilehe tel­li­mi­ne: 680 4444, klienditugi@epl.ee

Ärileht on müügil ka paremini varustatud lehemüügikohtades. Eesti Päevalehe äripaketi ja tööpäevapaketi tellijad saavad Ärilehe automaatselt.