Säästva arengu ja planeerimise ameti (SAPA) juhtivspetsialist Enn Puskar ütles, et Jõelähtme prügila avamisel tõuseb sorteerimata prügi ladestamine Pääsküla prügimäega võrreldes umbes kaks korda. “Pääsküla prügimäel maksab tonni prügi ladestamine 213 krooni. Jõelähtme prügila avamisel võib hind tõusta 400-500 kroonini,” selgitas Puskar.

Hind sõltub kuludest. Tema sõnul sõltub hind eelkõige investeeringutest ja opereerimiskuludest. Lääneriikides lisatakse neile veel spetsiaalne prügimaks, et stimuleerida inimesi prügi sorteerima.

SAPA spetsialist märkis, et prügi sorteerimisega võivad inimesed Jõelähtme prügimäe avamisel isegi kokku hoida. Kas ja kui palju sorteerimine prügiveo hinda mõjutab, ei julgenud Puskar ennustada.

Ka jäätmekäitlusfirma Ragn-Sells arendusdirektor Agu Remmelg ütles, et prügi sorteerimine võimaldaks kokku hoida.

Tema hinnangul võib pärast Jõelähtme prügila avamist prügiveo hind tavakodanikule kasvada kuni 50 protsenti. Prügi sorteerimise puhul oleks olemas aga võimalus, et hinnatõus ära jääb.

Pärast paberi, klaasi ja plasti välja sorteerimist saab vähendada tavajäätmete veo sagedust või vähendada tavajäätmetele ette nähtud konteinerite arvu. Paber, klaas ning plast töödeldakse, väheneb aga kulu, mis läheks nende eraldamisele tavajäätmete seast.

Jäätmekäitlusfirma Cleanaway Tallinn AS-i juhatuse liige Rein Kaljurand märkis, et nende arvutuste kohaselt tähendaks uue prügimäe avamine inimestele maksimaalselt 30 protsendi suurust hinnatõusu. Ka tema leidis, et kui inimesed ise tekkinud prügi sorteeriksid, võiks hinnatõus sootuks ära jääda.

“Avaliku arvamuse küsitlus näitas, et umbes 90 protsenti elanikest on valmis oma prügi sorteerima,” lausus Puskar. Samas on Tallinnas vähe sorteerimispunkte, kuhu paigutada eraldi klaastaara, plastmass, metall ning paber.

60 kogumispunkti. Tallinna linnavalitsus on pealinnas üles seadnud 60 avalikku prügikogumispunkti, mida saavad kõik inimesed kasutada.

Elumajad, kus on viis või enam korterit, peavad ise korraldama vanapaberi ja papi kogumise. Näiteks 800-liitrise paberikonteineri kuurent ning konteineri tühjendamine kord kuus maksab 89 krooni. Klaasi, metalli, plasti ja muu prügi kogumiseks võib tellida sorteerimiskastid, mille hind sõltub suurusest.

Samas on vajaka konteineritest, kuhu saab paigutada eri värvi klaasi, plasti, plekk-taarat ning paberit.

Remmelgi sõnul on hetkel sorteeritud jäätmete hulk Eestis kaduvväike, jäädes alla kümne protsendi olmejäätmete kogumahust.

Soomes ulatub taaskasutusse suunatud jäätmete hulk umbes 30 protsendini.