Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski viis valitsusse alkoholireklaami piirava teemade paketi. Valitsus andis kabinetiistungil alkoholi- ja tubakamemorandumitele põhimõttelise heakskiidu ning nende eelnõudega liigutakse edasi. Paketti kuulus näiteks ettepanek anda kohalike omavalitsustele õigus reguleerida toitlustusasutustes alkoholimüüki kellaajaliselt ning happy hour'ite keelustamine.

Tartu pubide Ristiisa ja Pahad poisid juhatuse liikme Kalle Tammeorgi sõnul võib ju kõik mõnuained ära keelata, kuid midagi head sellest välja ei tule. "Muudatusi tuleb teha suunates, mitte kirvega maha lüüa ja loota, et siis keegi ei joo. Aktsiisi tõstmine tarbimist ei mõjuta. Selle asemel tuleks lõpetada magusa alkoholi tootmine. Võiks toota ainul naturaalset õlut ja siidrit," arvas ta.

"Kui ma olen 12-aastane siis ma mõtlesin, et miks need mehed õlut joovad kui see nii halb on, aga praegu tehakse selliseid alkohoolseid jooke, mis maitsevad nagu limonaad," ütles ta. "Samuti tuua sport ja kultuur noortele lähemale, et alkoholi tarbimine poleks vaba aja veetmise viis."

Aktsiisi tõus ajab väiksemad ettevõtted turult välja

"Me istume hetkel Tallinna linnavalitsusega kohtus Suur-Karja tänava lokaalide ajapiirangu tõttu ja seal on meie arvamus väga selge – kui soovitakse kauplemisaega piirata, siis peavad turul mingid muud tingimused muutuma," ütles pubiketi ST. Patrick juhatuse liige Priit Vahe. "Me ei saa tänaste renditasemete ja konsptsiooni juures midagi nii kiiresti muuta. Oma tööaega vähendades pole lihtsalt võimalik jääda samade tulude või kasumite juurde."

"Happy houri kaotamine ei ole ettevõtetele suur kahju. Kuid ma tahan rõhutada, et happy houri pakkumiste mõtet aetakse tihtipeale segamini: idee pole selles, et inimene joob end 1=2 pakkumise eest rohkem purju, vaid see elavdab tegutsemist kellaajal, kus kliente pole," ütles Vahe.
"Ma ei usu, et selle kaotamisega alkoholi vähem tarbitakse, sest meie kogemusel ei tule inimesed pakkumise pärast ennast täis kaanima."

Lahja alkoholi aktsiisi tõus tõstab Vahe sõnul tugevalt hinda, kuid kui palju, seda ei osata veel pakkuda. "Kõik sõltub turukonkurentsist. Kui hinnaga hakatakse suruma, siis marginaalid vähenevad ja keegi ei pea turul enam vastu. Selle tagajärjel hakkavad väiksemad kohad sulgema. Konkurentsi jääb lihtsalt vähemaks."

"Ei alkoholi tarbimist see ei vähenda," ütles ta. "Juba täna on Eestis lahja alkoholi hind sissetuleku kohta kõrgem kui mujal Euroopas ning hinnatõus nii oluliselt tarbimist ei vähenda."

Aplausiga muudatusi vastu ei võeta

Vana Villemi Kõrtsid OÜ juhatuse liige Aare Hallop ei võta Ossinovski pakutud muudatusi aplausiga vastu. "See, mis puudutab happy hourit, see on nii ja naa. Kuid kauplemise aja piiramise osas ma küll mingit õiglust ei näe."

"Ma hästi ei usu, et inimesed hakkaksid vähem alkoholi tarbima. Neid erinevaid meetmeid on siin ju katsetatud ja kui need pole tulu andnud, siis vaevalt, et uuedki aitavad. Happy hourit tehakse ikka pigem tutvustamise mõttes, mitte tarbimise jaoks," ütles ta.

Kahju ettevõttele on Hallopi arvates raske veel hinnata. "Kui kauplemisaegasid piirata, siis see võib piirata tulu kuskil 15%, seda on vähemalt näha Tallinna linnavalitsusega kohtusse mindud käigust ja see osa ei ole väike osa."

"Lahja alkoholi aktsiisi ränk tõus ei ole ka õige. Enamasti on ikka lahja alkoholi aktsiis väiksem. Vähemale tarbimisele see küll ei vii, pigem lihtsalt vahetatakse marki. Hinnatõus mõjutab pubisid ja kõrtse rohkem kui toidupoode ning baarides on hinnatõus tuntavam," sõnas ta.