"Prokurör ei saa osaleda istungitel tervislikel põhjustel ning kriminaalasja mahtu, protsessi pikkust ja teiste prokuröride hõivatust arvestades ei olnud võimalik teda asendada," selgitas Viru maakohtu pressiesinedaja Jelena Muttonen BNS-ile, miks riigiprokuratuur taotles protsessi edasilükkamist.

Kohus määras protsessi uueks algusajaks järgmise aasta 30. juuli.

Süüdistuse kohaselt jagasid süüdistatavad omavahel ära selle, milline ettevõte võtab oma madalama pakkumise ühel või teisel Riigi Metsamajandamise Keskuse (RMK) puiduveoteenuse osutamiseks väljakuulutatud riigihankel tagasi. Kokkuleppe tulemusena osutus võimalikuks mõne kokkuleppes osalenud ettevõtte esitatud kõrgema hinnaga pakkumise riigihankel edukaks tunnistamine.

Ajavahemikul 2008. aasta 7.-21. juunini kuulutas RMK välja 38 puiduveoteenuse riigihanget. Nendest kümme riigihanget jagasid kokkuleppes osalenud ettevõtted omavahel ära.

Süüdistuse on saanud üheksa eraettevõtet ning nende esindajad: OÜ Vikingmodum ja ettevõtte juhatuse liige Kaupo Nõmmemees (28); Iriscorp Transport OÜ ja ettevõtte juhatuse liige Kaido Sikk (34); OÜ Expertline ja ettevõtte juhatuse liige Kaupo Karja (31); OÜ Silvanus Metsaveod ja ettevõtte juhatuse liige Rain Kirs (32); OÜ Aarman Puit ja ettevõtte juhatuse liige Aarne Tischler (34); AS Folie MP ja ettevõtte esindaja Andras (38); OÜ Margo Novikov; Järva Veod OÜ ja OÜ Tehnopuit.

Ettevõtteid süüdistatakse karistusseadustiku järgi kokkuleppes ja kooskõlastatud tegevuses, millega otseselt ja kaudselt määratakse kindlaks kolmandate isikute suhtes hinna- ja muid kauplemistingimusi ning jagatakse kaubaturgu ehk konkurentsi kahjustavas kokkuleppes ja kooskõlastatud tegevuses, kui selle on toime pannud juriidiline isik.

Alates 27. veebruarist 2010. vastab ettevõtete tegevusele karistusseadustiku paragrahv, mis seisneb konkurentidevahelises kokkuleppe sõlmimises ja kooskõlastatud tegevuses, sealhulgas riigihankes osalemisel, kui sellega määratakse otseselt ja kaudselt kolmandate isikute suhtes kindlaks hind ja muud kauplemistingimused ning jagatakse kaubaturgu ehk konkurentsi kahjustav kokkulepe ja kooskõlastatud tegevus, kui selle on toime pannud juriidiline isik.

Süüdimõistmise korral võib ettevõtteid karistada rahalise karistusega 5-10 protsendi ulatuses juriidilise isiku käibest.

Ettevõtete juhatus liikmeid süüdistatakse kokkuleppes ja kooskõlastatud tegevuses, millega otseselt ja kaudselt määratakse kindlaks kolmandate isikute suhtes hinna- ja muid kauplemistingimusi ning jagatakse kaubaturg ehk konkurentsi kahjustava kokkuleppe sõlmimises ja kooskõlastatud tegevuses.

Alates 27. veebruarist 2010 vastab ettevõtete juhatuse liikmete tegevusele karistusseadustiku paragrahv, mis seisneb konkurentidevahelise kokkuleppe sõlmimises ja kooskõlastatud tegevuses, sealhulgas riigihankes osalemisel, kui sellega määratakse otseselt ja kaudselt kolmandate isikute suhtes kindlaks hind ja muud kauplemistingimused ning jagatakse kaubaturgu ehk konkurentsi kahjustav kokkulepe ja kooskõlastatud tegevus.

Süüdimõistmise korral karistatakse rahalise karistuse või ühe- kuni kolmeaastase vangistusega.