Korraldus puudutab 23 riigiosalusega suurettevõtte juhti ja ka nende pereliikmeid.

Riigifirma Venemaa Raudteed president Vladimir Jakunin ärritus jaanuaris valitsuse plaani peale sedavõrd, et ähvardas lahkumisavalduse esitamise ja eraärisse minekuga.

„Minu hinnangul on see põhjendamatu sekkumine minu isiklikku ellu,“ põrutas Jakunin.
Mees ütles, et varjata ei ole tal midagi, sest tema palka ei ole ta ise määranud, vaid selle on kinnitanud direktorite nõukogu, ettevõtte eelarve aga kinnitab valitsus.

„Aga ma ei kannata, kui üritatakse võõras rahakotis sorida, kui üritatakse sobrada võõras pesus,“ lausus ta. Jakunini sõnutsi jäi talle arusaamatuks ka seaduse eesmärk. „Kas sellega tahetakse näidata, et riik kontrollib kõike? Ta ju niigi kontrollib.“

Ka riigiosalusega naftafirma Rosnefti juht Igor Setšin teatas aasta alguses kohe, et tema ei kavatse oma tulusid avalikustada.

Kui 23 tippjuhti saavad nüüd oma palganumbrid avalikkuse eest endiselt saladusse jätta, siis teised 100-protsendiliselt riigile kuuluvate ettevõtete tegevjuhid, nende asetäitjad ja pearaamatupidajad peavad oma andmed siiski esitama. Samuti kõikide teiste riigi osalusega äriühingute juhid, keda vabastus ei puuduta. Ajakirjandusele on kohustatud oma palgaandmed päringu korral andma aga vaid MTÜ-de juhid.

Peaministri pressisekretär põhjendas, et riigiosalusega äriühingute tippjuhid ei ole mitte riigiteenistujad, vaid ärimehed. „Asjaolu, et äriühingust osa kuulub riigile ei muuda ettevõtte staatust. Seejuures peab riigiettevõtte tippjuhtkond esitama andmed valitsusele, kuid need andmed on kaitstud ärisaladusega,“ ütles ta.

President Vladimir Putini pressisekretär Dmitri Peskov keeldus meediale valitsuse korraldust kommenteerimast, öeldes vaid, et „antud küsimus kuulub valitsuse kompetentsi“.