Venemaa president kiitis heaks Kremli ametnike kärped, et vähendada bürokraatiale kulutusi kuni 10%, rääkisid plaaniga kursis olevad inimesed.

Kuigi Putini populaarsus on Venemaal 90% kandis, on Kremli peremehe pressiesindaja Dmitri Peskovi pulmas kaamerate ette jäänud kallis käekell tekitanud rahva seas pahameelt kõrgete ametnike elustiili suhtes. “Olukord, kus kõik räägivad bürokraadi poole miljoni dollarilisest kellast on valimiskampaaniaks väga tähtis signaal,“ ütles Vene teaduste akadeemia teadlane Nikolai Petrov. „Sellel on rahvale sümboolne tähendus. See näitab, et ka ametnikud kannatavad.“

Peskov ütles, et käekell on tema abikaasa Tatiana Navka pulmakingitus. Ta keeldus kommenteerimast Kremli eelarvet. Ka rahandusministeerium ei reageerinud uudisteagentuuri kommentaaripalvetele.

Läinud aastal, kui tähistati Krimmi annekteerimist, tõstis Putin enda töötasu enam kui kahekordseks, 7,6 miljonile rublale ehk 118 000 dollarile.

Venemaa statistikaameti andmetel on presidendi administratsiooni palgal 1715 töötajat, kelle keskmine aastapalk oli mullu ligi 3 miljonit rubla. Peskov deklareeris mullu oma bossist suurema sissetuleku – 9,1 miljonit rubla.

Läinud kuul käskis Putin siseministeeriumil vähendada personali 10% võrra. Sellest loomulikult sümboolsema tähendusega on Kremli püksirihma kärpimine, kus töökohti loetakse kõige mainekamateks, kasumlikumateks ja vene ametnike töökohtadest kõige kindlamateks.

„Inimesed teavad, et ametnikud elavad enamusest venelastest palju paremini,“ ütles Center for Political Technologiese direktor Igor Bunin. „Neil on terve preemiate ja privileegide, sealhulgas ametikorterite, süsteem.“

Seda ei ole veel otsustatud, kui palju ametnike koondatakse, rääkisid kaks asjaga kursis olevat isikut.

Ajast, mil Putin tuli 15 aastat tagasi võimule, on keskvõimu bürokraatide arv hüpanud 521 000 1,4 miljonile. Regiooniametnike arv on kasvanud 1,2 miljonilt 2,2 miljonile, näitavad valitsuse numbrid.

Vähem kui aasta enne valimisi teatas rahandusministeerium, et ametnike on liiga palju ja soovitas sel ja järgmisel aastal 10% kulutuste vähendamist.

Arvestades seda, kuidas Venemaal valitsus töötab, on keeruline öelda, kas ametnike on liiga palju või mitte, ütles avaliku sektori instituudi direktor Andrei Klimenko.

„Venemaal sekkub riik kõike,“ ütles Klimenko. „Seetõttu ongi meil tarvis sellist bürokraatide armeed.“