Xi juhib isevalitseja moel maailma selget majandusvedurit ja rahvarikkamat riiki. Uudisteagentuuri Bloomberg teatel on Xi perekonna varandus sadade miljonite eurode suurune, vahendab Helsingin Sanomat.

Lahendus Putini probleemile oli kodukootud: loomulikult nutitelefon YotaPhone 2. Kingitus anti üle Putini Hiinasse saabudes.

YotaPhone 2, Vene elektroonikatööstuse uhkus, on kaheekraaniline nutitelefon. Üks ekraan on mõeldud lugemiseks ja see töötab ka aku tühjaks saades.

„Kas meil on nendega seoses mingit koostööd?“ küsis Xi Putinilt tõlgi vahendusel, teatab majandusleht Wall Street Journal.

„Meil hakkab olema,“ kinnitas Putin vastuseks.

Vaevalt Hiina president YotaPhone'iga kunagi helistab. Telefoni tootja aktsiatest neljandiku omanik on nimelt Venemaa riiklik julgeolekufirma Rostec.

Xi ise on jaganud oma visiitidel Hiina nutitelefone ZTE. IT-seadmete kinkimine on Wall Street Journali teatel hakanud vaikselt asendama traditsioonilisemaid riiklikke kingitusi, nagu loomi või delikatesse. See on ühtlasi hea võimalus esitleda maailmas oma tehnoloogiat. Näiteks USA president Barack Obama kinkis Suurbritannia kuningannale Elizabeth II-le 2009. aastal iPodi.

Vene nutitelefon, millest keegi ei ole kunagi midagi kuulnud, võib esmapilgul tunduda kummalise kingina maailma mõjuvõimsamate inimeste hulka kuuluvale Xi'le.

See kink ei kuulu aga sugugi kummalisemate hulka. USA raadiokanal NPR kogus kokku kõige absurdsemad diplomaatilised kingitused viimastest aastatest.

Loetelus on tugevalt esindatud USA ja Venemaa. Aasta alguses kinkis USA riigisekretär John Kerry Venemaa välisministrile Sergei Lavrovile kartuleid. Täpsemalt kaks Idaho kartulit.

Lavrov sai USA-st veidra kingituse ka 2009. aastal, kui tollane riigisekretär Hillary Clinton kinkis talle suure punase nupu kirjaga „reset“. See viitas puhtalt lehelt alustamisele kahe riigi suhetes.

2013. aastal kinkis Mali Prantsusmaa presidendile François Hollande'ile tänuks abi eest võitluses islamistidega kaameli.

Kaamel ei mahtunud aga Élysée paleesse, mistõttu jäeti see Mali perekonna hoole alla. Kui selgus, et pere oli kaameli ära söönud, saatis häbistatud Mali valitsus Hollande'ile uue ja endisest parema looma.

Kõige kummalisemad kingid on aga tehtud Suurbritannia kuninganna abikaasala prints Philipile. Tanna džungliküla Vanuatu saarel, mis kummardab Philipit jumalana, on kinkinud printsile sigu, nuia, millega tappa sigu, ning kohalikud, rohust valmistatud meeste tangad.