„Valitsus peab plaani välja töötama hiljemalt maikuuks,“ kinnitas Putin täna oma pöördumises föderaalkogule.

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) prognooside kohaselt kasvab maailmamajandus keskmiselt 3% aastas. Samasugust kasvu prognoosib ka OECD.

Venemaa majanduse kiirema kasvu vajadust on korrutatud pikka aega. Peaminister Dmitri Medvedev kinnitas juba 2013. aastal Gaidari foorumil, et majandus peaks kasvama vähemalt 5% aastas.

Majandusministeeriumi prognoosi kohaselt ootab Venemaa majandust selle aasta kokkuvõttes -0,6% langus. 2019. aastal peaks sisemajanduse kogutoodang (SKT)prognoosi kohaselt kasvama 2,1%. Seda numbrit on endine aserahandusminister Maksim Oreškin (kellest tänaseks on saanud majandusminister ) hinnanud vähetõenäoliseks.

Majandusministeeriumi pikaajalise, kuni aastani 2034 tehtud prognoosi kohaselt, mis on ka rahandusministeeriumi eelarvekavade aluseks, ootab Venemaad ees 20 stagnatsiooniaastat.

Selles prognoosis lähtutakse eeldusest, et naftabarreli hind jääb reaalarvestuses 40 dollari tasemele. Nominaalses arvestuses tõuseb see umbes 1 dollari võrra aastas ehk 55 dollarini aastaks 2035.

Stagnatsiooni ei suuda murda ei kallim nafta ega kõrgem tööhõive.
Varem on sarnase stagnatsiooniprognoosiga välja tulnud ka Venemaa rahandusministeerium. Viimane on küll kinnitanud, et prognoos ei arvesta reforme ega ole seega baasstsenaarium.