President Putin on viimasel ajal oma siseringi oluliselt koomale tõmmanud. Alles on jäänud vaid väike grupp ametnikke. Neid ühendab see, et toetatakse Ukraina separatiste. Seda rääkisid Bloombergile kaks pikka aega Putinile lähedal seisnud isikut.

Putin kahtustab üha enam neid mehi, kes on jõukaks saanud tänu talle endale ning kes on saanud USA ja Euroopa sanktsioonide tõttu enim kannatada. Riigi 21 rikkamat inimest kaotasid aastaga 61 miljardit dollarit.

Putini lähiringi on jäänud Venemaa julgeolekunõukogu sekretär Nikolai Patrušev, Vene föderaalse julgeolekuteenistuse (FSB) juht Aleksander Bortnikov, välisluure juht Mihhail Fradkov ja kaitseminister Sergei Šoigu, ütles poliitiline konsultant Sergei Markov.

„Putinil on väga raske aeg," ütles endine partei Ühtne Venemaa liige ja sotsioloog Olga Krõstanovskaja. „Teda kritiseeritakse mitmelt poolt. Samas mitmed Kremli inimesed usuvad, et Venemaa peaks olema isegi veel karmim."

Endine välisminister Jevgeni Primakov ütles eelmisel nädalal riiklikule ajalehele Rossijskaja Gazeta, et Venemaa on kaotamas oma olulist ja tugevat positsiooni maailmas. Primakov on sündinud Kiievis ning tema meelest peaks Venemaa Krimmiga piirduma  ning austama Ukraina territoriaalset terviklikkust.

Teine Putini kunagine liitlane, endine rahandusminister Aleksei Kudrin on hoiatanud, et Venemaad ootab ees täielik majanduslik krahh, kui nad ei paranda suhteid USA ja Euroopaga.

„Need väljaütlemised näitavad, et väga laial ringil on suur mure Venemaa kursi pärast," ütles poliitanalüütik Gleb Pavlovski. „Kõrgetel kohtade olevad inimesed püüavad end kaotuste eest kaitsta. Nad on kriitilised, kuid ei suuda Putiniga võidelda, sest ta võib nad väga kergelt purustada. See aga omakorda muudab nad veel õnnetumaks."

Miljardär Vladimir Evtušenkovi vahistamine eelmise aasta septembris ja tema naftafirma renaturaliseerimine näitab selgelt, milline võim riigijuhtidel on.  

Ärimehed ei soovi aga avalikult Putinit kritiseerida, Bloombergile ei olnud nõus vastama mitte ükski väidetavalt rahulolematu oligarh.

Nad mõistavad oma võlga Putini ees ning ei soovi teda ärritada.

Endine miljardär ja Putinil kunagi lähedal seisnud Sergei Pugatšov on samuti märganud, et Putin on eliiti kokku tõmmanud. „Putin hakkas malelaualt nuppe kõrvaldama maikuus, kui ta vallandas Vladimir Kožini, kinnisvaraga seotud kõrge ametniku, kes  on lähendane sõber muuhulgas miljardär Timtšenkoga. Viimane on samuti Putini režiimist väga palju võitnud.

„Täna ei tähenda lähedane sõprus ja lojaalsus Venemaal enam midagi. Miks on Putinile sõpru tarvis, kui 85% riigi elanikest teda toetab?" küsis Pugatšov.