Majanduslangus on tõsiasi, inflatsioon on väljumas kontrolli alt ning rubla ja nafta hind on vabalanguses, ütles Putinile majandusminister Aleksei Uljukajev. Sellest andsid Bloombergile teada kohtumisel viibinud isikud. Kohtumine toimus oktroobri keskpaigas presidendi häärberis Moskva lähedal. Uljukajev võttis jutu kokku, öeldes, et sanktsioonid tuleb lõpetada.

Selle peale kostis Putin patroniseerivalt: „Kas sina, Aleksei Valentinovitš tead, kuidas seda teha?"

„Ei, Vladimir Vladimirovitš, me mõtlesime, et sina tead," oli Uljukajev vastanud.

Putin ütles selle peale, et tema ka ei tea ning nõudis, et targad inimesed mõtleksid välja viise, kuidas sanktsioonide tingimustes veel kümme aastat või enam toime tulla. Bloombergi andmetel olid kohal olnud sellest tõsises hämmingus.

Mõni päev hiljem esitati Putinile siiski kaks varianti ning suureks üllatuseks valis president „majanduse liberaliseerimise" variandi. See tähendab, et ettevõtetele ülikulukas korruptsioonikoorem kaoks. Seda olid majandusnõunikud soovinud juba aastaid, kuid tulutult.

Putin plaanib uuest suunast teada anda järgmisel kuul toimuvas igaaastases riigiduumas aset leidvas pöördumises.

Plaan tähendab seda, et riik kavatseb tõmmata koomale kõik inspektsioonid ning muud bürokraatiat külvavad organisatsioonid, kes on aastaid ettevõtteid kiusanud. See on ettevõtetele tähendanud kümneid miljardeid dollareid lisakulu - peamiselt altkäemaksude ja äraostmiste kaudu.

„Raiskamine, riigi raha oskamatu kasutamine ning isegi altkäemaksud ja vargused ei jää tähepanuta," ütles Putin eilsel kohtumisel toetajatega.

Üha suuremasse isolatsiooni jääva Venemaa ladvikus  on eraldunud kaks tiiba. Putin ja tema järgijad, kel on tihti mehega sarnane julgeolekuasutuse taust ning siin ei sallita USAd silmaotsaski. Teine grupp on koondunud ümber peaminister Dmitri Medvedevi ning nemad pooldavad väiksemat riigi sekkumist majandusse. Nii rääkisid Bloombergile viis presidendile lähedal seisvat poliitikut.

Putini otsus on Medvedevi pundile hea märk. Nad pooldavad lähemaid suhteid USA ning Euroopaga ning arvavad, et just heade suhete tee on riigile kasulik. Sinna gruppi kuulub ka majandusminister Uljukajev.

Putinil oli ka teine valik - „mega projektid". Sellega oleks meeletud rahasummad liikunud Putini sõpradele Gennadi Timtšenkole ja Arkadi Rotenbergile, kes tegelevad ehitusvaldkonnas.

Hukule määratud plaan

Moskva Poliittehnoloogia Keskuse asedirektor Boris Makarenko arvab, et ehkki korruptsiooniga võitlemine tundub sellises olukorras loogilise sammuna, on see samas ka hukule määratud plaan.

„Need meetmed ei ole juhtide mõtteviisiga lihtsalt kooskõlas. Nende looduslik instinkt on jätkata vanamoodi, enamate regulatsioonidega ning pigistada ettevõtetest üha rohkem raha välja," ütles mees.