Putin toetab Arkadi Rotenberg püüdlust omandada 25% osalus Aeroflotis, mille turuväärtus on praegu 69 miljardit rubla ehk 970 miljonit dollarit, kinnitasid kaks majanduslehe allikat. Aeroflotiga seotud allikas kinnitas, et lennufirma juhtkond on Rotenbergi ambitsioonidega kursis.

Kui plaan õnnestub, tekitab see kahtlusi, kas Venemaa üha paisuva eelarveaugu lappimiseks plaanitav riigivara müük on ikka nii läbipaistev, kui kinnitatakse. Iga tehing, mis annaks Rotenbergile Aerofloti juhtimisel olulise sõnaõiguse, muudab Putini kriitika poolt haavatavaks, sest kriitikud hakkaksid tema süüdistama uue oligarhide laine tekitamises.

Mitmed Venemaa rikkaimad mehed on oma varanduse saanud 1990-aastate korruptsiooniga põimunud erastamistehingutes, mida Putin on seni sõnades hukka mõistnud.

Rotenberg eitas selliseid väiteid pressiesindaja vahendusel „Me ei plaani Aerofloti osalust omandada,“ ütles viimane.

Aeroflot teemat ei kommenteerinud, samuti ei vastanud maineka majanduslehe kommentaaripalvele Putini pressiesindaja Dmitri Peskov.

Arkadi Rotenberg koos venna Borisiga on Putini valisemisajal varanduse kokku ajanud suurte riigiprojektide lepingutega, mis tihtilugu on olnud otselepingud ilma avalike hangeteta. Viimase viie aasta jooksul on Venemaa Rotenbergi kontrollitud ettevõtetele maksnud kokku triljon rubla, selle hulgas 7 miljardit 2014. aasta Sotši olümpiamängude ehitiste eest ning 228 miljardit Krimmi ja Venemaad ühendava silla eest Kertšis.

Rotenberg laiendas oma huvisid Venemaa transpordisektoris pärast ehitusettevõtete, kinnisvara ja naftaäri osaluste müüki pojale Igorile 2014. aastal. See oli taktikaline käik pärast seda, kui Krimmi annekteerimise järgsed Venemaa-vastased sanktsioonid ka Rontenbergi puudutasid.

Eelmisel kuul kandis Venemaa valitsus 68% Moskva Šeremetjevo lennujaama aktsiatest üle TPS Aviale. Selle omanik on ka Rotenberg. TPS Avia sai lennujaama tasuta, kuid peab investeerima 840 miljonit dollarit lennujaama kaasajastamisse. Nimelt jäävad lennujaama reisiajanumbrid alla konkureerivalt Domodedovo lennujaamale.