Auleegioni orden on vanim riiklik autasu Prantsusmaal, vahendab CNBC. Selle asutas Napoleon Bonaparte 1802. aastal. Prantsuse president annab seda välja silmapaistva tegevuse eest.

Vene riikliku investeerimisfondi RDIF-i juht, Kirill Dmitriev, kelle juhitav fond haldab 10 miljardit dollarit, sai auleegioni ordeni Prantsuse presidendilt Emmanuel Macronilt, teatas RDIF reedel meediale.

Dmitriev sai autasu pärast mitu aastat kestnud ühiseid investeerimisprojekte Prantsusmaa ja Venemaa vahel, mis said alguse 2013. aastal. Fond aitab kaasa Prantsuse ettevõtete tegevusele Venemaal ja Vene ettevõtete sisenemisel Prantsuse turule.

„Ma olen väga tänulik Prantsuse presidendile, Emmanuel Macronile antud tunnustuse eest, et ta hindab nii kõrgelt RDIF-i panust Venemaa ja Prantsusmaa vaheliste suhete tugevdamisse,” märkis Dmitriev pressiteate vahendusel.

Prantsuse riiklik autasu tuleb ajal, mil nii Euroopas kui USAs on Venemaa vastu kehtestatud hulk sanktsioone, mille põhjustasid 2014. aastal Krimmi annekteerimine ja riigi roll Ida-Ukraina sõjategevuses.

USA rahandusministeerium lisas RDIF-i Venemaaga seotud sanktsioonide nimekirja 2015. aastal, kuna see kuulus toona riikliku arengupanga Vnesheconombanki koosseisu. 2016. aastal liikus RDIF panga alt Vene riigi alla ja selle tegevjuhti Kirill Dmitrievit ei ole siiani sanktsioonide nimekirja lisatud.

Neid nimekirju on kritiseerinud kõik Venemaa liitlased. Prantsusmaa on küll öelnud, et enne kui Ukrainas pole mingi lahendusi jõutud, ei tohiks sanktsioone lõpetada.

EL-i Venemaa vastaseid sanktsioone pikendati septembris veel 6 kuu võrra. Hetkel kehtivad need 155 inimesele ja 44 asutusele või ettevõttele. Maikuus CNBC-ga rääkinud Dmitriev märkis, et need sanktsioonid on „naeruväärsed” ning negatiivselt mõjutanud välisinvesteeringuid Venemaale.

Prantsuse auleegioni orden pole esimene kõrge autasu, mis Dmitriev hiljuti saanud on. 2017. aastal sai ta Alexander Nevski ordeni Vene riigipealt Vladimir Putinilt. Ka on välismeedias väiteid, et Dmitriev on hea sõber Putini väidetavalt noorima tütre Katerina Tikhonovaga, kellega Dmitrievi naine koos koolis käis.

Ka on välismeedias väidetud, et Dmitriev on puuduv lüli Putini ja Trumpi vahel.