„See liit on elujõuline nii kaua, kuni Venemaa näeb selles oma peamist välispoliitilist eesmärki, kuidas ära hoida endiste Nõukogude vabariikide lähenemist ELile ja NATOle," ütles europarlamendi saadik ja endine välisminister Urmas Paet 1. jaanuarist käivitunud liidu kohta, kuhu kuuluvad varem tolliliidu moodustanud Venemaa, Valgevene ja Kasahstan, millega 2. jaanuaril ühines ka Armeenia. Mai algusest on liitumas Kõrgõzstan. Vene meedia kirjutab, et perspektiivis võiks liituda isegi Türgi, mis on aastakümneid eduta Euroopa Liidu uksele koputanud.

„Arvestades Venemaa meetodeid Euraasia Liidu laiendamisel, tuleb seda protsessi paraku tõsiselt võtta," märkis Paet, tuletades meelde, et praegune pingeolukord Ukrainas ja Ukraina ümber on paljuski Venemaa Euraasia Liidu loomise ambitsiooni pärast tekkinud.

Lääne meedia on Euraasia Liidu kuulutanud surnult sündinuks, viidates sisepingetele, usaldamatusele ja välja kujunemata ühtsetele reeglitele. Venemaa aga kutsub Euroopa Liitu juba Euraasia Liiduga läbirääkimistele. Sellise ettepanku tegi intervjuus väljaandele EUObserver Venemaa suursaadik ELis Vladimir Tšižov. „Sanktsioonid ei ole takistuseks,“ ütles ta.

Loe pikemalt Äripäevast.