See valearvestus on põhjus, miks Venemaa valuutareserv on langenud 300 miljardi dollarini. 51-aastase keskpankuri vastu töötasid sel aastal euro 9% nõrgenemine USA dollari vastu ja kulla hinna 8,3% kukkumine. Mõlema langus lõi Venemaa reserve, kuna esmakordselt alates 2008. aastast on Venemaa valuutareservides eurode osakaal USA dollaritest suurem. Kulla osakaal on alates 2005. aastast kolmekordistunud.

„Mulle näib väga kummaline, et keegi ei ole tõstatanud küsimust keskpanga reservide juhtimise tulemuslikkusest,“ kirjutas Moskvas tegutseva varahaldusfirma Sputnik juhatuse esimees Aleksander Losev.

Venemaa keskpank on prognoosinud, et seitsme aasta pärast peaksid valuutareservid kasvama 500 miljardile dollarile. Nädalase reservide languse põhjuseks tõi keskpank valuutade ümberhindluse negatiivse mõju.

Nafta hinna krahh ja mullune ligi 90 miljardi dollari kulutamine valuutainterventsioonideks kukutasid reserve läinud aasta tipust ligi 30%.

Kuid hädad ei ole veel läbi. Kui USA keskpank hakkab tõstma intressimäära, panustavad investorid veelgi rohkem sellele, et euro läheneb dollari vastu kursile 1:1.

„Kui euro nõrgeneb dollari vastu pariteedini, siis me oleme nagu Alice imede maal – peame tormama veel kiiremini, et vaid paigal püsida,“ ütles Losev.