Maksuameti kodulehel seisab: "Euroopa Liidu teisest liikmesriigist Eestisse saabuv reisija võib üldjuhul tuua kaasa kaupa maksuvabalt piiranguteta. Erandiks on alkohol, tubakatooted ja mootorikütus, mille sisseveole on kehtestatud koguselised piirangud ja mida ei tohi kaasa tuua üle kehtestatud normi."

See on aga eksitav. Tegelikult on nii, et ELi õigusaktide kohaselt ei pea inimene lihtsalt tõendama, et tooted on mõeldud isiklikuks tarbeks, kui neid kantakse kaasas vähem teatud piirmääradest. Alkoholi puhul on need järgmised - 10l piiritusjooki, 20l kangendatud veini, 90l veini ja 110l õlut. Seega ei vasta sugugi tõele, nagu ei võiks Lätist autoga tuua näiteks 300 liitrit õlut või 1000 liitrit veini - lihtsalt sel juhul peab kodanik tõendama, et alkohol on tema enda tarbeks.

Kuidas selline tõendamine aga praktikas välja näeks, on ebaselge. Sellel on tähelepanu juhtinud näiteks vandeadvokaat Carri Ginter Äripäevas avaldatud arvamusloos: "Sisuliselt peaks maksuamet iga veose juures, mis seda piirmäära ületab, alustama haldusmenetlust ning tegema põhjaliku uurimuse ja kaalutlusotsuse tõendamaks, et isikul ei ole omatarbeks vaja 1000, vaid ainult 900 sigaretti, ning 10 liitri piiritusjookide asemel 11 liitri omatarbeks kasutamine ei ole realistlik."

Ka tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski on ühemõtteliselt Äripäevas öelnud: "Isiklikuks tarbeks võib tuua alkoholi üle piiri Euroopa Liidus ükskõik mis kogustes, kui inimene transpordib seda ise. Alates koguste piirmääradest (õlle puhul 110 liitrit, vein 90 l, vahetoode 20 l, muu alkohol 10 l) võib inimeselt nõuda tõendust, et need kogused on isiklikuks otstarbeks."

MTA kommentaar: Kodulehe info vastab seadusele

MTA pressiesindaja Mailin Aasmäe sõnul on kodulehel esitatud info korrektne. "Alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seadus ütleb muuhulgas, et maksu- ja tolliametil on alust arvata, et alkohol ei ole isiklikuks kasutamiseks, kui selle kogus ületab järgmisi piirnorme:

1) vahetoode 20 liitrit;
2) vein 90 liitrit, mille hulgas võib vahuveini olla kuni 60 liitrit;
3) õlu 110 liitrit;
4) muu alkohol 10 liitrit.

Seega meie kodulehel olev info, mis räägib just nimelt isiklikuks tarbimiseks lubatud kogustest, vastab seaduses sätestatule," sõnas ta.

"Reisijad toovadki reeglina koguseid, mis mahuvad nendesse piiridesse. Kui kogused ületavad isiklikuks tarbimiseks lubatud piirnormi, lasub reisijal tõendamiskohustus, miks ta suuremaid koguseid endaga kaasa toob. Kui põhjendused ei ole eluliselt usutavad, siis tasub ta aktsiisi tegeliku ja piirnormi ületava koguse vahelt Eesti määrade järgi.

Meie eesmärk ei ole inimesi karistada, vaid tuletada meelde isiklikuks tarbeks lubatud piirnorme. Kui leiame seda ületavaid koguseid ja saadud põhjendused ei ole eluliselt usutavad, siis tuleb tasuda piirmäära ületava koguse eest aktsiis," märkis Aasmäe.