Enviconti tehnoloogia sisu on orgaaniliste jäätmete lagundamine õhutatavais aunades, hoides ära ebameeldivat lehka põhjustava metaangaasi tekke ning reostunud nõrgvete sattumise põhjavette.

Läinud nädalal Tartumaa keskkonnateenistuses peetud avalikul arutelul ei söandanud skeptikud väita, et Enviconti ideed tegelikkuses ei toimi. Küll kaheldi nende üksüheses ülekandmises Saksamaalt Eestisse Raadile ilma vähimagi keskkonnamõjude analüüsita.

Kompostimisjaama tarvis on Ecocleaner rentinud Tartu vallale kuuluvalt osaühingult Raadi Arendus kolm hektarit betoonplaatidega kaetud lennurada.

Tartu abivallavanem Aimar Leht väitis avalikul arutelul, et rendileping on kehtetu, kuid ei põhjendanud oma väidet. Lehe tõrjuv hoiak tuleneb aga eeskätt tõigast, et tema kodu jääb lennurajast umbes pooleteise kilomeetri kaugusele.

Lehe kõrval ei varjanud oma pahameelt firma Piibeleht Arendus nõukogu liige Madis Soodla. Piibeleht Arendusel on Tartu valla servas 50 hektarit uuselamute püstitamiseks mõeldud maad, selle üks nurk oleks kompostitehasest vaid 700 meetri kaugusel.

Tartu linnavalitsuse keskkonnateenistuse juhataja Ülle Maueri arvates tuleb aga Tartumaa keskkonnateenistusel nõuda Ecocleanerilt kindlasti keskkonnamõju hindamist.

“Käitlemiseks kavandatavad prügikogused on selleks liiga suured, et lasta nendega Tartu külje all katsetada,” selgitas Mauer.

Otsuse, kas anda Ecocleaner Tartule jäätmeluba või mitte, peab Tartumaa keskkonnateenistus langetama 5. septembriks.