“Pankrotilaine oleks oodatud nähtus, kuna see eraldaks terad sõkaldest. Hetkel on ausad tootjad raskustes, suured laovarud tuleb allahindlusega maha müüa. Inimesed ei osta uusi raamatuid, kuna teavad, et aasta pärast saavad neid poole hinnaga,” ütles EKL-i esinaine Signe Siim Eesti Päevalehele.

Siimu sõnul on Eestis ligi tuhat raamatutootjat ja neist 300-400 on kirjastused, kirjastustest omakorda 30-40 on tuntumad tegijad. Siimu hinnangul oleks Eesti jaoks optimaalne, kui kümned väiksemad kirjastused ühineks kaheks või kolmeks suuremaks. Ta märkis, et Soomes on 5-10 kirjastust.

Siimu sõnul on kirjastused sunnitud uusi raamatuid rohkem tootma selleks, et eelmise raamatu väljaandmise kulud tasa teha ning laojäägid katta. Raamatu hind koosneb autori käsikirja maksumusest vahemikus 15.000-70.000 krooni, tootmiskuludest ning kuni 35-protsendilisest jaemüüja juurdehindlusest.

Siim märkis, et probleemiks on ka koostööprojektidena tehtavate tõlkeraamatute odav hind ja kehv kvaliteet. “Kusagil Hiinas toodetakse 100.000 raamatut viiesajas keeles. Kui selliseid siia 3000 tuuakse ning 2000 maha müüakse, ollakse omadega juba kasumis, kuna tootmiskulu on madal,” rääkis ta.

Eesti tingimustes võib ühe korraliku originaalkäsikirja ning pildimaterjaliga kõvakaanelise raamatu omahinnaks Siimu hinnangul vabalt kujuneda 400-600 krooni ning mõistliku kaanehinna saamiseks otsitakse toetajate abi.

Seevastu kirjastuse Sinisukk direktori Marie Edala sõnul on jutt, et raamatud seisavad laos, nonsenss. “Tavaliselt ongi kirjastuslepingud sõlmitud kolme-viie aasta peale ning lepingutesse on kirjutatud, et enne kahe aasta möödumist ei tohi raamatut alla hinnata,” ütles ta ajalehele.

Tõlkekirjanduse tase sõltub Edala sõnul tõlgist ning kõigi kirjastuste toodangus esineb madala tasemega tõlkeraamatuid, kuna häid raamatutõlke on vähe.

Apollo raamatukaupluste ketti haldava Astro Raamatute tegevdirektor Arvo Pihl hindas Eesti raamatuturu kogumahuks üle 300 miljoni krooni.

Pihli sõnul ootavad kõik, et raamatuturul midagi juhtuma hakkaks, kuna järjest tuleb juurde uusi tegijaid ning vesi läheb üha sogasemaks. “Kirjastajad üritavad ka ise müüa — välimüükidel, kontoritest, telefonitsi — peaasi, et raha kiiremini kätte saaks. Paljud neist on trükikodadel kroonilised võlglased,” lausus ta.

Uusi raamatuid tuleb Pihli sõnul Eestis nädalas müüki 30-50 ning hinnatasemeks on romaani puhul keskmiselt 150-200 krooni ja teatmeteostel kuni 700 krooni. Üle tuhande krooni võib ulatuda väliskirjanduse, kunsti- ja fotoalbumite hind, kuid Eestis ei julge tuhandest kroonist kallemaid raamatuid keegi toota, märkis ta.