Kaua käisid kõnelused Luminori omandamiseks?

Jutuajamised ei hakanud algul omanike ja ostja vahel, vaid fond hakkas kõigepealt meiega suhtlema. See sai alguse eelmise aasta oktoobris. Meie osa oli rääkida, mis meil plaanis on, kes me oleme, mis me teeme ja kuidas me tulevikku näeme. Järgmises etapis läks omanikevaheliseks diskussiooniks, mis ei läinud alguses väga kiiresti käima. Initsiatiiv oli kogu aeg Blackstone'i poolne. Omanikud arvasid alguses õigustatult, et ajastus ei ole väga hea. Just jõudsime ühineda ja rasked regulatiivsed protsessid läbida, vaja on keskenduda oma kodu kordasaamisele. See tegigi protsessi sedavõrd pikaks. Selle aasta varakevadel tuldi asja juurde tagasi. Aktiivset tööd on tehtud kusagil pool aastat. Kevadel arutati, et kas võtame asja ette ja siis läks protsess kiireks.

Kuidas uuele omanikule meeldis nimi Luminor? Tahavad äkki Blackstone'iks muuta?

(Raasuke naerab). Ei taha. Nende portfellis on sadu, võibolla tuhandeid ettevõtteid. Sellega pole küll mingit puutumust.

Kas uue omaniku tulek tähendab, et nüüd on kriips peal plaanile Luminor börsile viia?

Vastupidi. See plaan on kogu aega olnud, aga eravara on ajaliselt piiratud investeering. Nad ei ole niivõrd ajaliselt investeeringu kestvust määratlenud, vaid pigem on neil hinnaeesmärk. Kui periood läheb väga pikaks, siis tootlus kannatab. Meie senine plaan, et oleme viie aasta sees alates ühinemisest börsil, sellest on umbes neli aastat alles. Ei ole ühte kindlat kuupäeva, kuna ei tea turuolusid ette. Investeering on sedavõrd suur, et kui praegu müüdava 60% tüki hind on miljard, siis kogu panga hind 1,7 miljardit eurot. Loodan, et hetkel kui hakkame turule minema, siis maksame rohkem kui panga raamatupidamisväärtus. Täna on sellest vara rääkida, aga arvata võib, et börsile minek ja tükkide müüki panek käib mingisuguste lainetena. Eravarafond ei tule investoriks, kui nad ei näe väljumisvõimalust. Hetkel on parim väljumisplaan aktsiate avalik pakkumine.

Kui me praegu oleme tõenäoliselt majanduse kasvutsükli viimases faasis, siis järgmise nelja aasta sisse mahub tõenäoliselt ka väike mõistlik korrektsioon ja siis jälle taastumine ja kasv. Languse ajal või panga kokkutõmbumise aegu pole mõistlik börsile minna.

Kas Luminori kliendi jaoks ka midagi muutub?

Sellele küsimusele tahaks vastata, et klientide jaoks muutub kiiresti ja kõik palju paremaks. Ma ei võta mingit vabandavat seisukohta, aga me oleme väga hästi teadlikud, mis valdkonnas me oleme ja kus ei ole. Me alustame madalalt ja tagasihoidlikult. Meil on kimp teenuseid, kus me oleme päris head. Mis puudutab igapäevapangandust, meie kanaleid, siis meil ei ole küll põhjust olla kuidagi kõrgel positsioonil. Blackstone'i pool on rohkem tagatoa korraldamises, muudatuste läbiviimise kiiruses. See, kuidas täpselt mingit kliendigruppi teenindatakse, missugune on tootevalik, kellega teeme koostööd, kellega vähem, sinna see investor ei sekku.