Kiri, millega Radar eelmisel nädalal sotsiaaldemokraatidele lähenes, puudutab Oleg Ossinovski ärihuve Leedus. Sellel paberil seisab toonase majandusministri Urve Palo allkiri palve all, kus ta palub Leedu transpordiministril Oleg Ossinovskile kuuluvale firmale Skinest Baltija määratud kahjunõuet vähendada. Arvestades, et Urve Palo on sotsiaaldemokraatliku erakonna aseesimees, mida juhib suurärimees Oleg Ossinovski poeg Jevgeni Ossinovski, paneb see kiri küsima, kelle huvides antud juhul majandusminister tegutses?

Urve Palo: "Ma ei saanud talle ju öelda, et kuule, sinu poeg on juhuslikult meie erakonnas ja juhuslikult kõrgel kohal ka ja et sind ma ei aita."

Eesti üks rikkamaid ärimehi Oleg Ossinovski võitis 2011. aastal oma firmaga Leedu Raudteede avaliku hanke, millega sõlmis kohustuse tarnida Leetu 150 platvormvagunit. Kohustuste täitmiseks oli Ossinovski ettevõttel aega kolm kuud. Tarnes tekkis aga probleem, sest Venemaa peatas vagunite varuosade tarnija sertifikaadi. Leedu Raudteed tõlgendas seda Skinesti poolse lepingu rikkumisena ja nõudis kahjude hüvitamist. Keerulise loo tulemusena arestiti Skinest Baltija arved ja Leedu Raudteed nõuab Skinestilt 2,5 miljonit eurot.

Et asjast paremini aru saada, tuleb vaadata veidi Sotsiaaldemokraatliku erakonna ajalugu. Jevgeni Ossinovski kandideeris 2011. Aastal sotsiaaldemokraatide nimekirjas Riigikokku. Sellest ajast saadik on talt korduvalt küsitud, kuidas on tema suurärimehest isa Oleg erakonnaga seotud. Pinnitud on seda, kui palju isa annetab ja mis kasu ta sellest täpselt saab. Seni on olnud Jevgeni vastused konkreetsed ja igasugu suhet eitavat.

Veel enne Riigikogu valimisi käesoleva aasta märtsis ütles Jevgeni Ossinovski, et vältimaks igasugu seoseid isa mõjuvõimu ja erakonna vahel, on ta palunud isal erakonna rahaline toetamine lõpetada.

Juuniks oli see jutt ärimees Oleg Ossinovskil meelest läinud ja 30. juunil laekus Sotsiaaldemokraatliku erakonna arvele Oleg Ossinovskilt 40 000 eurot. Tagantjärele vaadates on raske ette kujutada paremat ajastust erakonna toetamiseks.

Nädal pärast raha üle kandmist helistas Oleg Ossinovski toonase ettevõtlusministri Urve Palo isiklikule mobiiltelefonile ja palus abi.

Urve Palo: "Minuga võttis ühendust suvel Skinesti juht härra Ossinovski. Ta oli väga mures. Telefoni teel helistas ja rääkis kiiresti ja närviliselt, et tema leiab, et Leedu Raudteed teeb neile liiga. Ja vot siit läks selline koht lahti, kus Skinest tundis, et talle tehakse liiga ja ei käituta lepingu järgi."

Niisiis helistas suurärimees Oleg Ossinovski oma pojaga samasse erakonda kuuluvale majandusministrile Urve Palole tema isiklikule mobiilinumbrile. Poliitikaanalüütik ja saate Olukorrast Riigis vedaja Ahto Lobjakas peab sellist otseteed pehmelt öeldes kummaliseks.

„Kui me võtame juhusliku Eesti ettevõtja, kes tegutseb kuskil välisturul ja küsime, kas tal oleks a) selline ligipääs ettevõtlusministrini ja b) oleks minister valmis teda esindama isiklikul tasandil, kirjutades otse kolleeg-ministrile, siis võime mõlemale küsimusele vastata üsna julgelt eitavalt. Siin on ilmne kahtlus selles, et Oleg Ossinovskile anti selline võimalus tänu sellele, kes ta on,“ ütleb Ahto Lobjakas.

„Iga riigi valitsus peabki oma ettevõtete ees seisma. Aga kui ta seisab, siis ei saa olla eelistatuid ja vähemeelistatud ettevõtteid. Sellist telefoniõigust on meie ühiskonnas võibolla liiga palju,“ kommenteerib juhtumit Riigikogu korruptsioonivastase erikomisjoni juht Artur Talvik.

Mida Leedu Raudteede AS täpsemalt Skinestilt nõudis

Leedu ütles lepingu Skinestiga üles ja võttis kulude katteks Skinesti poolt võimaldatud pangagarantiid 263 400 euro ulatuses. Kolm aastat hiljem sai Skinest uue nõude, milles ettevõte Leedu Raudteed nõuab kahjude hüvitamimiseks veel lisaks 2,5 miljonit eurot. Asi käis läbi kahest kohtuastmest, kus Skinest võitis, kuid Leedu ülemkohus tühistas need otsused ja tunnistas, et õigus on Leedu Raudteedel.

Ehk et Leedu kohtus oli trahv kuulutatud põhjendatuks ja asi lõpetatud. Ometi otsustas Eesti minister Palo asjasse sekkuda.

Aga lugu läheb veelgi huvitavamaks. Kui minna majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi dokumendiregistrisse, siis haigutab seal üks tühimik. On olemas kirjad, mille registrirnumbrid on 248,248 ja 251. Kus on aga dokument numbrilõpuga 250 ehk Urve Palo kiri Leedu ministrile?
Urve Palo: "Mina ju ei dokumenteeri kirju. Järelikult siin on mingi inimlik eksitus, mina ei kanna kirju registrisse."

Kui kellegi jaoks on siin loos veel liiga vähe küsimärke ja põnevust, siis lubage jätkata. Samal ajal kui müstilisel kombel polnud Urve Palo saadetud kirja registris, siis Leedu ministri vastus oli sinna kantud, aga märkega AK ehk asutusesiseseks kasutamiseks. Ja mis veel kummalisem - väidetavalt polnud Urve Palo seda vastust näinud ja kuulis Radari käest vastuskirjast esimest korda.

Kas te Leedust vastuse saite?

"Kusjuures ei saanud," meenutab Urve Palo.

Vastus tegelikult tuli. 31. juulil ja see on registris olemas.

"Ei... Seda ma tahaks näha. Kuidas siis niimoodi. Ma olin siis veel minister, aga äkki see läks siis teisele ministrile? Ma just imestasin, et ta ei saatnud vastust," ütleb Urve Palo.

Kõrvaltvaatajana jääb mulje, et te ajasite Leedus Oleg Ossinovski äriasju.

Urve Palo: "Ei. See on meelevaldne. See on väga meelevaldne, seda asja nii näha. Siit võib tunduda imelik jah, et mis see siis on, et üks kiri on ja teist ei ole, aga see on inimlik eksitus, väidan mina. Ja see, et tegu on Skinestiga - noh, lihtsalt juhuslikult on. See oleks võinud olla ükskõik mis teine Eesti ettevõte. Ei saa igal pool tonti näha."