Financial Times on näinud Euroopa Komisjoni plaane, milles nenditakse, et praegu kehtivad reeglid vajavad tõsiseid reforme. Nimelt on liikmesriigil täna vaja Euroopast saada nõusolek, kui soovitakse käibemaks viia alla 15%. On teatud tooted ja teenused, mille puhul on see automaatselt lubatud.

Brüsselis käivad käibemaksu teemadel pidevad vaidlused. Tegemist on siiani olnud äärmiselt tsentraliseeritud maksuga. Vaidlused on keerulised ning on tihti seotud siseriiklike küsimuste ja traditsioonidega.

Komisjoni ettepanek tähendaks süsteemi olulist liberaliseerimist. Seni on alla 15-protsendilist maksumäära saanud kehtestada vaid loetud toodetele ja teenustele, mis on püsinud aastast 1970. peaaegu muutmatuna.

Üks vaidlus, mis vajas Euroopa Liidu kohtunike otsust aastal 2010, puudutas Brugges asuva sekspoe juhtumit. Nimelt ütlesid nad, et nende filmide vaatamise kabiinid võiks lugeda kinoteenuse alla, mis tähendaks neile madalamat maksumäära. Kohus ütles ei.

Prantsusmaa ja Luksemburg heitlesid komisjoniga e-raamatute teemal. Lõpuks jäid nad kohtutes kaotajaks, sest tegemist on „elektrooniliselt edastatava teenusega".

Samas said väikese võidu nö tampoonimaksu vastased, kes leidsid endale tugevad liitlased, kes lubasid Brüsselis lobitööd teha, et tampoonidele võiks kehtida madalam maksumäär.

Komisjon on pidanud seoses käibemaksu eranditega võtma kasutusele meetmeid kahe kolmandiku Euroopa Liidu riikide suhtes.

Komisjoni plaanides on kaks varianti. Esimese järgi jääks kaupade ja teenuste nimekiri alles, kuid seda täiendataks oluliselt ning see võetaks regulaarse jälgimise alla.

Teine on radikaalne variant, mis kaotaks reeglid täielikult ja annaks kontrolli riikidele endile.

„Reform annaks liikmesriikidele võimaluse teha maksupoliitilisi otsuseid kiiremini ning Euroopa Liit pääseb pidevatest kohtuprotsessidest," on paberites kirjas.

Saksamaa europarlamendi liige Sven Giegold ütles, et sellise muudatuse üks lõpptulemus on see, et riigid hakkavad omavahel käibemaksu osas konkureerima. Senise süsteemi puhul oli samuti näha, et poodlejad tegid maksudest tulenevaid otsuseid. „Seda konkurentsi peaks vähendama mitte suurendama," arvas sakslane.

Praegugi on riikidel kasutusel väga erinevad käibemaksumäärad ning uue plaani elluviimisel erisused vaid kasvaks.

Britid maksavad täna 0-protsendilist käibemaksu mõnede karavanide ja paatmajade eest. Iirlastele kehtib 9-protsendiline käibemaks lõbustusparki sisenemisel. Kudumisfännid Luksemburgis maksavad toorvilla eest vaid 3% käibemaksu. Küprosel kehtib 5-protsendiline käibemaks juukselõikusele ning Hollandis on loomulikult soodustuse all jalgrataste müük.