California teadlaste hiljuti avaldatud suhkrutööstuse sisedokumentidel põhinev raport paljastab, et viie aastakümne toitumise ning südamehaiguste uuringute tulemused ja tänased toitumissoovitused on suures osas suhkrutööstuse juhitud, vahendab The New York Times.

„Nad suutsid suhkruteemalised arutelud aastakümneteks valesse suunda tüürida,“ lausus California ülikooli meditsiiniprofessor Stanton Glantz.

Dokumendid näitavad, et suhkru kaubandusorganisatsioon, mida praegu tuntakse suhkruühenduse nime all, maksis kolmele Harvardi teadlasele 1967. aastal praeguses vääringus 50 000 dollarit suhkru, rasva ning südamehaiguste uuringute ülevaate eest. Selles kasutatud uuringud oli valinud suhkrugrupp ning mainekas meditsiiniväljaandes New England Journal of Medicine avaldatud artikkel minimeeris suhkru ning südamehaiguste vahelist seost ning süüdistas küllastunud rasvasid.

Kuigi see konkreetne sündmus toimus pool sajandit tagasi, toob ajaleht välja, et toiduainetööstus mõjutab toitumisuuringuid samamoodi edasi.

Nii paljastas The New York Times eelmisel aastal, kuidas maailma suurim suhkrujookide tootja Coca-Cola maksis miljoneid uuringute toetuseks, mis näitasid suhkruküllaste jookide ning ülekaalu seost minimaalsena. Juunis kirjutas The Associated Press, kuidas kommitootjad rahastasid uuringuid, mis väitsid, et komme söövad lapsed kaaluvad vähem kui need, kes komme ei söö.

Ühest suhkrutöösturite kinni makstud Harvardi teadlasest- D. Mark Hegstedist sai hiljem USA põllumajandusministeeriumi toitumisala juht ning 1977. aastal aitas ta kaasa riigi toitumissoovituste koostamisele.

Teadlaste raportile vastuseks märkis suhkruühendus, et 1967. aasta kirjatüki avaldamisel ajal ei pidanud meditsiiniajakirjad veel teadlaste rahastusallikaid avaldama.