Leedus Kėdainiais asub riigi ainuke krematoorium, mille omanikud on asutuse rajamiseks suuri investeeringuid teinud ning tekkinud on probleeme investeeringu tagasiteenimisega. Just seetõttu leedukad kaebavadki, et teenus on väga kallis. Kėdainiais maksab kremeerimine 315 eurot.

Tallinnas tehakse sama töö ära 249 ja Riias 250 euroga. Leedukad viivad oma lähedase surnukeha sageli tuhastamisele ka Poolasse, kus algab teenuse hind kõigest 147 eurost.

Kėdainiai krematooriumi omanikfirma AB K2 LT juht Vytenis Labanauskas väitis, et lisaks suurtele investeeringutele on teiste Baltimaadega võrreldes kõrgema hinna taga asjaolu, et nad kasutavad Eesti ja Lätiga võrreldes palju efektiivsemat ja kallimat tehnikat, mis vastab kõikidele riiklikele ning Euroopa Liidu nõuetele.

Näiteks pole tema sõnul Riia krematooriumis korraliku puhastusvarustust ning sealne linna hallatav krematoorium ei pruugi vastata kõikidele tänapäevastele nõuetele.

Lätlased Leedu krematooriumi poolt tuleva kriitikaga nõus ei ole. Riias asuva Läti ainukese krematooriumi kõneisik Ilze Verpakovska tõdes, et Kėdainiai krematoorium on küll pisut kaasaaegsem, kuid ka nende juures on kõik puhas ja nõuetele vastav.

Samas toimetavad tema sõnul mõned Läti matusekorraldajad surnukehad kremeerimiseks hoopis Tartusse, kus on teenus 5 eurot kallim kui Riias.

Eestlastele pakuti Leedu krematooriumi müüa

Kuna leedukate firma kriitikanool lendas kaudsemal kujul ka Eesti krematooriumide suunas, siis uurisime Tallinna Krematooriumist järgi, et mida sellisest jutust arvata.

Tallinna ja Tartu krematooriume haldava ettevõtte kaasomanik ning tegevjuht Heigo Rohtla teatas kommentaaripalve peale alustuseks mõneti ootamatult, et neile pakuti mullu Kėdainiai krematooriumi müüa, kuid nad polnud sellest mitmel põhjusel huvitatud.

„Esiteks, see asub Leedu suurematest linnadest üsna kaugel. Teiseks on tegemist väga suure hoonega. Kolmandaks, Leedu on valdavalt katoliiklik maa ning seega pole tuhastamine seal väga populaarne. Kokkuvõttes on tegemist väga kalli ja üsna perspektiivitu projektiga,“ rääkis ta.

„Jutt, nagu oleks Leedu krematooriumiteenus kuidagi kvaliteetsem, ei ole tõsiseltvõetav. Kui mõnes riigis tuhastatakse kirikumaksu maksnud koguduseliikmeid tasuta, näiteks Rootsis, siis kas seal on veel kehvem teenus?“ jätkas Rohtla.