Ehkki just majanduslangus oleks parim aeg kaitseväkke uute inimeste leidmiseks, keelas kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots eelarvekärbete tõttu värbamise.

„Elukutselisi sõdureid tõesti enam juurde ei värvata,” kinnitas kaitsejõudude peastaabi teavitusosakonna ülem major Peeter Tali. Tali sõnul jõudis kaitsevägi selle aasta esimese pooleteise kuuga juba täita selleks aastaks seatud elukutseliste sõdurite värbamise normi. Kui suur see norm oli, ta eile öelda ei osanud. „Nii palju kui plaan võtta oli, me ka saime,” lausus ta.

Küll aga loodab kaitsevägi värvata selle aasta jooksul veel 50 inimest sõjakooli ning samuti on Tali sõnul võimalik palgata asendaja inimestele, kes kaitseväest lahkuvad. Tali kinnitusel ei puuduta Laaneotsa käskkiri mitte kuidagi ka ajateenistust.

Värbamiskeskuse juhataja Lauri Kurvits lausus, et keskus töötab edasi, ent on värvatavate inimeste kvalifikatsiooni puudutava lati tõstnud väga kõrgele. „Selles mõttes ei ole meie tegevus muutunud, et me lisame kõikide sobivate kandidaatide andmed andmebaasi ning kui kunagi majanduslik olukord laheneb, saame neile teha pakkumise,” rääkis Kurvits. Huvilistest Kurvitsa sõnul puudust ei ole ja värbamiskeskuse saalis käib kaitseväkke soovijaid palju.

Eelmise aasta novembris kirjutas Eesti Päevaleht, et majanduslangus ja tööpuudus tekitas elukutseliseks sõduriks soovijate hordi. Scoutspataljoni soovis astuda nii raskustesse sattunud ehitustöölisi, kinnisvaramaaklereid kui ka isegi restoranipidajaid. Lauri Kurvits märkis toona, et Scoutspataljoniga liitujad pääsevad välismissioonile alles aasta pärast. Majanduskasvu ajal kummitas Scoutspataljoni pidev alakomplekteeritus.