Läti piiri lähistel elavad inimesed on avastanud, et mitmed kaubad on Lätis tunduvalt odavamad kui Eestis ning nad külastavad lõunanaabrite kauplusi regulaarselt.

Eriti selgelt on hinnavahe tunda alkoholi ja tubakatoodete puhul, kuid nende ostmine Lätist jätab Eesti ilma aktsiisimaksust ja see teeb maksundust koordineeriva ministeeriumi tähelepanelikuks.

Rahandusministeeriumist öeldi Ärilehele, et nad jälgivad koos maksu- ja tolliametiga, et Läti ja Eesti vahel poleks Eesti aktsiisiga maksustamata kauba vedu, mis vastab kaubanduslikule laadile, mitte enam isiklikule tarbimisele.

Seda, et „viinaralli“ võib põhja suunast leebuda ja lõuna suunas hoogustuda on rahandusministeeriumi analüütikud oma prognoosides arvestanud.

Rahandusministeeriumi hinnangul on hetkel veel vara hinnanguid anda, kuidas võib eestimaalaste Lätis ostlemas käimine mõjutada siinseid maksulaekumisi. Ministeerium plaanib jälgida ka alkoholi tarbimise statistikat, sest ainult müügistatistikast ei pruugi hinnangute andmiseks piisata.

Suuremat mõju võib rahandusministeeriumi hinnangul olukorrale omada mitte isegi Läti faktor, vaid hoopis ülisuurte varude ettesoetamine, misjärel jagub ettevõtjatel vabas ringluses olevat ja vanade määrade järgi maksustatud kaupa kuni aastaks.