Samas on statistiliste kasvude taga eelmise aasta väga madalad tasemed, kuna just eelmise aasta suvel langesid väliskaubanduse numbrid tänu välisnõudluse alanemisele märgatavalt. Siiski tundub, et olukord hakkab tasapisi taastuma. Augustis võrreldes juuliga väliskaubanduse käive traditsiooniliselt kasvas, kuna tööstus hakkas jälle peale puhkuste perioodi korralikult tööle.

Kaubandusbilansi puudujääk vähenes märgatavalt nii eelmise aasta (23,8%) kui ka eelmise kuuga (43,2%) võrreldes. See mõjutas positiivselt SKP kujunemist. Üks märke defitsiidi alanemise kohta oli juba käibemaksu laekumise vähenemine teist kuud järjest tänu impordilt laekuva käibemaksu vähenemisele.

Impordis peegeldub jätkuvalt kõrge investeerimisvajadus. Teiste kaubagruppidega võrreldes kasvas aastaga rohkem just masinate ja seadmete ning transpordivahendite sissevedu. Import kasvas eelmise aasta augustiga

võrreldes enamike kaubagruppide osas. Suurematest kaubagruppidest vähenesid aastases arvestuses ainult paberi ja papi ning tekstiili import. Siin võib olla põhjuseks omatoodangu eelistamine seoses kodumaiste tootjate suurema tähelepanuga siseturule madala välisnõudluse tõttu.

Ekspordis toimusid samuti positiivsed muutused. Sellele viitavad ka augusti tööstuse müügi- ning toodangunumbrid. Peamiste ekspordiartiklite osas kasvas aastases arvestuses juba teist kvartalit järjest masinate ja seadmete väljavedu, mis näitab olukorra paranemist elektroonikatööstuses. Jõulude eel on aimata elektriseadmete tellimuste arvu kasvu. Puidu eksport kasvas stabiilselt. Samuti suurenesid aastaga mineraalsete ja keemiatoodete, paberi, papi ning jalatsite väljavedu. Suurematest ekspordiartiklitest

vähenes ainult tekstiili eksport, seda eelkõige tänu puuvilla, vati ja vildi väljaveo vähenemise tõttu.

Septembris võib oodata nii ekspordi kui impordi aastast kasvu, seda juba tänu eelmise aasta madalale baasile. Ettevõtete kindlustunne püsib kõrge ning situatsioon peaks vähehaaval paranema. Kaubavahetusbilansi tasakaalustumise suunas arvestatavaid muutusi lähiajal oodata ei ole, samas võib defitsiit järgmisel kuul pisut väheneda.