Kekspanga hinnangul on tagasihoidlik kasvutempo sarnane eelneva kvartaliga ning ei vasta Eesti kasvupotentsiaalile. Mõnede ühekordsete tegurite negatiivne mõju peaks lähiajal taanduma.

"Aasta lõpus mõjutasid kogutoodangu kasvu negatiivselt mitmed Eesti majanduskeskkonnast sõltumatud ebasoodsad tegurid. Energeetikasektori lisandväärtust kahandas soe ilm, mis hoidis nõudluse ja seetõttu ka hinna meie turupiirkonnas madala," leidis rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Madis Aben.

"Elektroonikaseadmete nõudlus oli eelmise aasta teises pooles languses võrdlusbaasi kõrge taseme tõttu. Lisaks pärssis madal nafta hind maailmaturul nii põlevkiviõli toodangumahte kui ka müügihindu. Väiksematest väliskaubandusmahtudest tulenevalt ei läinud hästi logistikasektoril ning ehitussektori toodangut piirab rajatiste ehitamise jätkuv langus ning vähenevad rekonstrueerimistööd," lisas ta.

Palgatulu kasvutempo neljandas kvartalis natukene aeglustus ja jäi alla kuue protsendi. Tarbijate kindlustunne püsis enam-vähem stabiilsena ja jaekaubanduse statistika viitab väga headele müügitulemustele aasta lõpus.

"Eelmisel aastal kasvatasid lisaks palgatulu tugevale kasvule elanike ostujõudu ka mitmed erakorralised tegurid, nagu jõuline tööjõumaksude langetamine, lastetoetuste tõus ja mootorikütuse odavnemine. Kuna sellel aastal on nende tegurite mõju oluliselt tagasihoidlikum ning tarbijahinnad hakkavad taas tõusma, siis on oodata eratarbimise kasvutempo aeglustumist," ütles Aben.

Rahandusministeeriumi suvine kasvuprognoos eelmise aasta kokkuvõttes ei realiseerunud ning tõenäoliselt jäävad arengud oodatust nõrgemaks ka tänavu, kuid põhjused selleks on paljuski Eestist sõltumatud.

"Eelpool mainitud kolme tegevusala käekäik sõltub oluliselt välisteguritest ja samuti piirab Eesti ekspordivõimalusi paratamatu langus Venemaa suunal. Ülejäänud kaupade osas Eesti ekspordi jalajälje suurendamine eelmisel aastal siiski jätkus. Eesti majanduskasvu püsiv kiirenemine eeldab siiski nii lokaalse kui ka globaalse majanduskonjunktuuri paranemist," leidis Aben.