Pangad panevad aluse optsioonituru tekkimisele Eestis

Hansapank, Hoiupank ja Forekspank plaanivad lähiajal luua ühise optsioonide kauplemissüsteemi, ütles Tõnis Haavel Hansapangast.

"ühine standard on esimene samm optsioonibörsi loomisel Eestis," ütles Haavel. "Sisuliselt annab see näiteks kliendile võimaluse ühest pangast ostetud optsioone müüa teistes pankades."

Haaveli sõnul on optsioonide järelturg Eestis juba praegu olemas, sest Hansapank näitab alati nii optsioonide müügi- kui ka ostuhinda. Ta lisas, et ühise süsteemi tekkimisel peaks optsioonidega kauplemine elavnema.

Optsioon on tuletisväärtpaber, mis annab omanikule võimaluse tulevikus osta või müüa optsiooni alusvaraks olevaid väärtpabereid optsioonilepingus kindlaksmääratud hinnaga. Optsioone kasutatakse finantsriskide vähendamiseks hindadega spekuleerimisel.

Investorid märkisid Merko aktsiaemissiooni üle

Investorid märkisid Merko Ehituse aktsiaemissiooni esialgsetel andmetel ligi kolm korda üle, teatas Balti Cresco Investeerimisgrupi AS.

Merko Ehitus müüs avaliku emissiooni käigus 722 750 10-kroonise nominaaliga aktsiat märkimishinnaga 100 krooni.

Emissiooni tulemusena kasvab Merko Ehituse aktsiakapital 29,4 miljoni kroonini.

Pärast aktsiaemissiooni lõppu taotleb Merko Ehitus oma aktsiate noteerimist Tallinna Väärtpaberibörsil.

ühisliising liitis endaga Põhjaliisingu

ühispanga tütarfirma AS ühisliisingu nõukogu otsustas endaga liita endisele Põhja-Eesti Pangale kuulunud AS Põhjaliisingu.

"Liitunud firma nimeks jääb AS ühisliising ning firma aktsiakapitaliks 50 miljonit krooni," teatas ühisliisingu juhatuse esimees Marek Puidak.

"Kahe liisingfirma liitmine oli põhimõtteliselt otsustatud juba PEP-i ja ühispanga liitumisotsuse selgumisel," ütles Puidak, lisades, et kahe firma liitmine võimaldab kulude vähendamise arvelt kasumit kasvatada.

ühisliisingu bilansimaht oli aprilli lõpu seisuga 510 miljonit krooni ja Põhjaliisingu bilansimaht 141 miljonit krooni.

Firmade summeeritud liisingportfelli turuosa oli Eestis Liisingfirmade Liidu andmetel aprilli lõpu seisuga 19,3 protsenti. Liitunud ühisliising on turuosa suuruselt teine liisingufirma Eestis.

Eesti metallieksport vähenes veerandi võrra

Vanaraua ja metallijäätmete väljaveo kahanemise tõttu vähenes Eesti mustmetallide eksport eelmisel aastal 17 protsenti ehk rohkem kui 50 000 tonni võrra.

Eelmisel aastal vähenes tunduvalt ka teiste mustmetalli tähtsamate artiklite väljavedu: lehtvaltstoodete väljavedu 28 protsenti, varraste, latt-, nurk- ja profiilraua väljavedu 34 protsendi võrra ja traadi väljavedu 90 protsendi võrra.

Mullu suurenes Eestist ainult terasest pooltoodete eksport.

Kokku eksportis Eesti eelmisel aastal 246 500 tonni mustmetalle.

Suurem osa mustmetallidest eksporditi Saksamaale, Soome ja Lätisse.

Suurim eraisikust maksumaksja asub Tallinnas

Maksuameti esialgseil andmeil deklareeriti 1996. aasta suurima üksikisiku tulu, 4,5 miljonit krooni, Tallinna Maksuameti Lääne osakonnas, kirjutab äripäev.

Läänemaal deklareeris pankrotihaldur Hugo Peterson aastatuluks 1,111 miljonit krooni, Lääne-Virumaal Hoiupanga Põhja regiooni juhataja Lembit Kaljuvee 1,921 miljonit krooni. Narvas oli suurim 1996. aasta deklareeritud üksikisiku tulu 1,84 miljonit krooni.

Rahandusministeeriumi prognooside kohaselt laekub sel aastal üksikisiku tulumaksu riigieelarvesse 5,1 miljardit krooni möödunud aasta 4,2 miljardi krooni asemel.

Haldur peab Ookeani kohtuvaidlusi mõttetuteks

Pankrotistunud kalatööstusettevõtte RAS Ookeani vara ja nõete üle käivad kohtuasjad on pankrotihalduri Arno Mägi sõnul mõttetud ja rahaliselt menetlust koormavad.

Mägi ütles, et pidev kohtuskäimine tekitab pankrotipesale vaid lisakulusid ega aita probleemset pankrotti millegagi. Mägi ei osanud täpsustada, kui suured on igakuised menetluskulud, kuid need on tema hinnangul märkimisväärsed ja stabiilsed.

Baltic News Service/ETA