Eile pangaliidus toimunud arutelul rääkis Paul, et Eestil on seoses rahapesuga kaks suuremat murekohta.

Esiteks on küberkuridegudega toime pandud rahade liigutamine, kus rünnatakse näiteks Saksamaa, Kanada või Austraalia pangakontosid ja selleks, et see raha kätte saada, kasutatakse Eestis asuvaid variisikuid. Teiseks murepunktiks on idapoolne raha, mis liigub mõlemas suunas ehk nii Eestisse kui siit välja.

„Meil on oht olla transiitriik. Peame sellest rahvusvahelises aspektist aru saama. Teine pool on meie ajalugu. Me oleme endine NSVLi vabariik ja see taak jääb meiega järgnevaks 50 aastaks kindlasti. Me oleme niiöelda metsik Ida-Euroopa, eriti kui vaadata USA poolt,“ rääkis Paul.

„Olen lääne kolleegidelt palju kuulnud, et teil on seal situatsioon kahtlane ja ju kannate kõik enesekaitseks relvi. Väljaspool on meie kuvand kahjuks teistsugune kui me tegelikult oleme. See on üks põhjus, miks me peame olema tublimad kui teised,“ lisas ta.

Paul näite pankade korrespondentsuhete osas. „Eesti on nii väike turg, et kui siin midagi natuke haisvat on, kui niiöelda rahapesu lõhn on tunda, siis keskmisele USA pangale on lihtsam „juhe seinast ära tõmmata“, kui hakata süvatööd tegema, et kas see on äkki ainult ühe panga probleem või kas see on üldse päris probleem,“ rääkis ta.

USA pangad lähtuvad sel juhul loogikast, et selle olematu kasumine nimel on parem sellest turust üleüldse loobuda ja üks võimalik risk seeläbi ära lõigata.

Eilsel arutelul osalenud Swedbank’i vastavuskontrolli juht Andrus Hinrikus märkis omalt poolt, et tegelikkuses võib pidada Eestit üheks kõige tublimaks rahapesu ja terrorirahastamise ennetajaks üldse. „Siin on mängus emotsioonid, mis tulevad ajaloost ja riigi asukohast, kuid kui puhtalt hinnanguid vaadata, siis näiteks Baseli Instituut hindas Eestit rahapesu tõkestamisel viimastel andmetelt teise koha vääriliselt,“ jätaks ta.

Hinrikuse poolt viidatud Baseli avaliku sektori valitsemise instituudi raportiga saab tutvuda siin.

Tabelis edestab Eestit vaid Soome. Läti asub Eestist 40 ning Venemaa 94 kohta kehvemal positsioonil.