"Mul on hea meel, et Danske rahapesuskandaal on saanud nii palju tähelepanu ning Eesti prokuratuur on otsustanud algatada kriminaalmenetluse," ütles Browder Ärilehele. Samas lisas ta, et koostöö prokuratuuriga on varasemalt olnud volatiilne.

Nimelt edastas Browder avalduse kriminaalmenetluse algatamiseks ka 2013. aastal. "Menetlus algatati Venemaalt pärit vahendite väljakantimise kohta. 2017. aastal toimus aga uurimises muudatus ning seda hakkas juhtima uus prokurör Laura Vaik, kes lõpetas menetluse ning tagastas toona kinnipeetud raha," rääkis Browder. Browderi juhitav Hermitage Capital Management kaebas otsuse edasi, kuid prokuratuur vaidlustas kaebuse. "Nad võitsid tehniliste detailide põhjal," ütles ta.

Varasemalt põhjendas prokuratuur menetluse lõpetamist sellega, et puudusid piisavad tõendid. Ka täna rõhutas peaprokurör Lavly Perling Äripäevale kohe pärast menetluse alustamisest teatamist, et menetlus ei pruugi kaugele viia, sest kuriteo möödumisest on möödunud aastaid ja eri riikidelt võib olla keeruline infot saada. Viimase all peab ta silmas näiteks Venemaad, kes tihti Eesti poole küsimustele ei vasta.

"Neil on piisavalt asitõendeid, et menetlust läbi viia. See ei puuduta Venemaa isikute või asutustega suhtlemist. Neil oli tegelikult ka piisavalt tõendeid 2013. aastal," kommenteeris Browder.

Taani prokuratuur ei ole endast märku andnud

Kui Eesti prokuratuur algatas uuesti kriminaalmenetluse, siis Taani ametiasutused ei ole endiselt reageerinud. "Me saatsime Taani prokuratuurile kuriteoavalduse mitu nädalat varem, kuid pole endiselt midagi kuulnud," lisas Browder. Sama asi juhtus 2013. aastal, mis taanlased keeldusid menetlust algatamast. "See on fundamentaalne probleem. Kuna tegemist on Taani suurima pangaga, siis prokuratuur kardab neid uurida," ütles ta.

Riigiprokuratuuri pressiesindaja Kaarel Kallas ütles Ärilehele, et menetlus Danske rahapesuskandaali osas algatati täna hommikul ning hetkel ühtegi kahtlustatavat ei ole [kuigi Browder esitas oma materjalides 26 Danske töötaja nime, keda rahapesukahtlusega sidus]. Menetluse käigus selgub, kas ja kellele kahtlustus või süüdistus esitatakse. Kriminaalmenetluse algatamisele järgneb informatsiooni kogumine.

"Me tunnistame, et kuna tegemist on juhtumiga, mis leidis aset aastaid tagasi ning puudutab välisriikide, seal hulgas Venemaa asutusi ja kodanikke, siis on informatsiooni kogumine raskendatud," ütles ta. "Siiski nägi prokuratuur Bill Browderi esitatud kuriteokaebust hinnates seal selgeid rahapesule viitavaid tunnuseid, mistõttu alustatigi asjaolude kontrollimiseks kriminaalmenetlus.

Bill Browder on USAs sündinud, ent pikalt Suurbritannias tegutsenud investor ja investeerimisfondi Hermitage Capital Managementi juht ja asutaja, kes 2000ndatel tegi Venemaal suurelt äri. Tema toonane advokaat Sergei Magnitski paljastas Venemaal aga suure maksupettuse, mille järel ta vangistati ja seal ka väidetavalt tapeti. Nüüd võitleb Browder juba aastaid Magnitski õiguste eest üle kogu maailma, et panna Vene võime vastutama oma tegude eest ning on ka sellesisulise ka nn Magnitski seaduse looja.