Kuigi maailma suurim naftatootja püüab innukalt näidata, et on teistest araabia riikidest erinev, on tal nendega ka ühiseid jooni, nentisid eksperdid portaali Middle East Online vahendusel.

Nagu Egiptuses või Tuneesias on ka Saudi Araabias palju noori inimesi. 38 protsenti saudidest on nooremad kui 14 eluaastat, selgub USA luure keskagentuuri CIA andmetest.

Nagu nende eakaaslased teistes araabia riikides kasutavad ka Saudi Araabia noored üha rohkem suhtlusportaale nagu Facebook, mida kasutati eelmisel nädalal meeleavalduste organiseerimiseks kõrbekuningriigi idaosas.

Facebooki aktivistid kutsusid üles nädala lõpul raevupäeva ja saudi revolutsiooni korraldama. Vananevaid printse kritiseeritakse just Facebookis.

Naftatulud on ebaõiglaselt jagatud, võttes arvesse, et 40 protsenti rahvastikust elab suhtelises vaesuses. Rahulolematust on suurendanud tõusvad toiduainete ja muude kaupade hinnad.

Seni on stabiilsus sõltunud morarhia võimest teha koostööd usujuhtidega ning anda majanduslikku abi ja tagada julgeolek.

„Enamasti ärritab inimesi riigis toimuv või valitsuse poliitika, nad ei ole vihased kuninga ega kuningliku perekonna peale,” ütles Carnegie rahvusvahelise rahufondi analüütik Christopher Boucek. „Siin on suur erinevus. Keegi ei kutsu üles revolutsioonile Saudi Araabias.”

Selle asemel, et nõuda juhtide tagandamist, nagu opositsoon on teinud Tuneesias, Egiptuses ja Liibüas, tahavad saudid Bouceki sõnul suuremat poliitilist vabadust ja rahanduse läbipaistvust.

Seda seisukohta jagab ka strateegiliste ja rahvusvaheliste uuringute keskuse esindaja Anthony Cordesman, kes toob välja mitmed riskifaktorid.

Võimalikud kriisistsenaariumid on Cordesmani järgi: pinged šiiitide ja sunniitide vahel, iga-aastase Meka palverännaku halb korraldus, kuninglikku perekonda puudutav skandaal ja erimeelsused valitseva perekonna sees.

„Need on kõik stsenaariumid. Need pole aga kuigi tõenäolised,” lisas Cordesman.

Kooskõlas kuningliku perekonna pikaajalise praktikaga hoida rahvas õnnelik, otsustas kuningas Abdullah eraldada 36 miljardit dollarit, et vähendada pingeid rahva hulgas.

„Saudi Araabia valitsejad ei visanud lihtsalt probleemi lahendamiseks raha. Nad suurendasid kümme aastat kestnud sotsiaalkulutusi ning nad loovad töökohti ja tööstusi,” ütles Cordesman. „Nad on tegelnud hariduse, tervishoiu ja riiklike teenustega. See ei muuda neid immuunseks, aga nad on teinud väga head tööd.”

Maailma naftatoodangust veerandi eest hoolitseva Saudi Araabia ebastabiilseks muutumine muudaks regionaalset jõudude tasakaalu ja viisi, kuidas kogu maailma toimib,” ütles sõltumatu ülemaailmse erajulgeolekufirma Stratfor esindaja George Friedman.

Energiahindade tõus mõjuks hävitavalt maailmamajanduse aeglasele toibumisele.

Suurbritannia rahvusvahelise arengu minister Alan Duncan on hoiatanud, et naftabarreli hind, mis oli kolmapäeval 105 dollarit, võib tõusta 250 dollarini, kui äärmuslased pommitaksid naftatankereid, torujuhtmeid või Saudi Araabia naftavarusid.

„Spekuleerimine, mis järgneks rahutustele Saudi Araabias või Iraanis, suurendaks veelgi ebastabiilsust, kui paanikas treiderid naftat kokku ostaksid,” ütles välissuhete nõukogu analüütik Michael Levi eelmisel kuul Financial Timesile.