Kuigi riik on seoses üleliigse suhkruvaruga esitanud firmadele nõudeid ligi 220 miljoni krooni ulatuses, pääsevad paljud Rahvaliidu erakonna sponsorid ja parteile lähedalseisvad firmad suhkrutrahvist, kirjutab SL Õhtuleht.

Üleliigset suhkruvaru ei ole deklareerinud Võhu Vein, Kalevi kommivabrik, Saku Õlletehas ega Ühistu Tartu Viljasalv.

Avalikult erakonda toetanud Tallinna Piimakombinaat, Rakvere Lihatööstus ja Pärnu Õlu said küll trahvi, kuid avalikkusele on teadmata, kas trahv vastab ka reaalsetele varudele.

Tallinna Piimatööstuselt on Rahvaliit alates 2003. aastast saanud toetust miljon krooni. Võhu Veini juht Vello Tafenau on isiklikult ning mõnikord ka ettevõtte nimel alates 2003. aastast toetanud Rahvaliitu 90 500 krooniga. Rakvere Lihakombinaat on kahe aasta jooksul Rahvaliidule annetanud 180 000 krooni.

Suhkrutrahvid määrati Tuiksoo käskkirjadega.

Põllumajandusministeeriumi avalike suhete juht Iiris Saluri kummutab igasugused seosed Rahvaliitu rahastanud ettevõtete ja trahvist pääsenute vahel.

Tema sõnul oli kõigil ettevõtjail võimalus tutvuda üleliigse laovaru tasu seaduse eelnõuga alates 17. veebruarist 2004 riigikogu kodulehel ja sellest tulenevalt teha oma äriotsuseid.