Euroopa Liidu Kohus tunnistas eelmisel nädalal kehtetuks atlandiülest andmevahetust reguleeriva nn. Safe Harbour leppe. Mõned eksperdid on seepeale väitnud, et Microsoft on üks neist USA ettevõtetest, kelle jaoks on nüüd keeruline teenuste pakkumine Euroopas. See väide ei ole tõene.

Microsofti andmekaitseprotseduurid ja teenuste lepingud on kooskõlas Euroopa Liidu nõuetega ja Safe Harbour’i kehtimine meie ärikliente ei mõjuta. Euroopa Liidu 28 liikmesriigi andmekaitseinspektsioonid tunnistasid „Artikkel 29 töögrupi“ raames oma ühisavalduses juba poolteist aastat aastat tagasi Microsofti pilveteenused Azure’i, Office 365-e, Dynamics CRM Online’i ja Microsoft Intune’i vastavaks Euroopa Liidu andmekaitsenõuetele. Safe Harbour lepingust sõltumata on Euroopa Liit välja töötanud tüüptingimused nn. model clauses turvaliseks andmevahetuseks riikidega väljaspool Euroopa Liitu. Microsoft on viinud nimetatud tüüptingimused sisse oma pilveteenuste lepingutesse. „Artikkel 29 töögrupi“ otsus tähendab sisuliselt seda, et ärikliendi andmed Microsofti pilves on kaitstud Euroopa Liidu rangete regulatsioonidega, olenemata sellest, kas andmed on Microsofti USA, Euroopa või muu maailma serverites.

Kui Safe Harbour reguleeris vaid Euroopa Liidu ja USA vahelisi andmevooge, siis Microsofti pilvelepingud võimaldavad turvalist andmevahetust üle maailma.

Microsoftil on üle maailma 100 andmekeskust kokku 40-s riigis. Neist neli paiknevad Euroopa Liidu riikides. Hoiame andmeid teadlikult kliendile võimalikult lähedal. Näiteks Euroopa Office 365 äriklientide andmeid hoiame oma Iirimaa, Hollandi, Austria ja Soome andmekeskustes, Azure klientidega seotud andmeid aga Hollandi ja Iirimaa andmekeskustes. Kui klient loob oma ettevõttele Azure’i või Office 365 konto Euroopa IP-aadressilt, siis ladestuvad andmed automaatselt Euroopas. Kui kliendil on teatud põhjustel soov andmeid hoiustada USA-s või mujal maailmas, siis on tema andmed kaitstud Euroopa Liidu tüüptingimustega, mida Microsoft oma lepingutes pakub.